ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ ОДИНОКІЙ МАТЕРІ


Мій чоловік помер через декілька днів після нашого розлучення. Живу одна з двома неповнолітніми дітьми від нього. Чи маю я право на одержання допомоги на дітей для одиноких матерів? Якщо маю, то яким чином оформити цю допомогу і в якому розмірі вона надається?


Відповідно до ч. 2 ст. 18і Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (далі — Закон) право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) мають вдови та вдівці з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію у разі втрати годувальника або державну соціальну допомогу. Згідно з ч. 2 ст. 183 Закону зазначена допомога призначається на кожну дитину.

Відповідно до п. 35 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 (далі — Порядок), для одержання допомоги на дітей одинокі матері подають до органу праці та соціального захисту населення такі документи:

1)      заяву про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

2)      довідку державного органу реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини;

3)      копію свідоцтва про народження дитини;

4)      довідку про проживання дитини з матір'ю, видану за місцем проживання сім'ї.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається органами праці та соціального захисту населення за місцем їх проживання. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 16-річного віку включно. Якщо випускники навчальних закладів віком від 16 до 18 років не продовжують навчання, допомога призначається

до 1 вересня. Якщо діти віком від 16 до 18 років навчаються, виплата допомоги на дітей одиноким матерям продовжується на підставі довідки навчального закладу за весь період навчання дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 183 Закону зазначена допомога надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч. 2 ст. 59 Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" розмір допомоги на дітей одиноким матерям обчислюється, виходячи із такого значення прожиткового мінімуму:

·        з 1 квітня 2005 року для дітей віком до 6 років — 362 гривні, для дітей віком від 6 до 18 років — 460 гривень;

·        з 1 жовтня 2005 року для дітей віком до 6 років — 376 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років — 468 гривень.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 38 (24 - 30 вересня 2005 року)