ХТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ДИВІДЕНДІВ


У січні цього року я придбав акції в бездокументарній формі. Придбання було оформлено договором купівлі-продажу, більше нічого мною не переоформлювалося. Зараз я дізнався, що емітентом у квітні були проведені загальні збори акціонерів і було прийнято рішення про виплату дивідендів. Я звернувся до емітента за належними мені дивідендами, проте він відмовив у виплаті, посилаючись на те, що я був відсутній у реєстрі акціонерів на дату початку виплати дивідендів. Чи правомірна така відмова?


Частиною 1 статті 334 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено законом або договором.

Порядок переходу права власності на цінні папери, зокрема визначення моменту переходу права власності, визначено спеціальним законом. Відповідно до ч. 3 ст. 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" право власності на цінні папери, випущені в бездокументарній формі, переходить до нового власника з моменту зарахування цінних паперів на рахунок власника у зберігача.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" дивіденди за акціями виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року в порядку, передбаченому статутом акціонерного товариства, за рахунок прибутку, що залишається у його розпорядженні після сплати встановлених законодавством податків, інших платежів у бюджет та процентів за банківський кредит.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів.

Відповідно до п. 2.7. Положення про порядок отримання інвесторами доходів від володіння корпоративними правами в акціонерних товариствах, що затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.12.2001 року № 386, з метою визначення переліку інвесторів (акціонерів), які мають право на отримання дивідендів, акціонерне товариство на початок терміну виплати дивідендів повинно забезпечити складання: при документарній формі випуску іменних акцій — реєстру власників іменних акцій, складеному реєстроутримувачем на дату початку виплати дивідендів; при бездокументарній формі випуску акцій — зведеного облікового реєстру рахунків власників цінних паперів, складеного депозитарієм на дату початку виплати дивідендів.

Відповідно до п. 2.9. Положення виплата дивідендів за іменними акціями та за акціями, випущеними в бездокументарній формі, здійснюється відповідно до реєстру власників цінних паперів, передбаченого пунктом 2.7 даного Положення. Акціонер, включений до зазначеного реєстру, має право отримати дивіденди незалежно від терміну, протягом якого він був власником акцій.

Відмова емітента сплатити дивіденди є правомірною, оскільки покупець за договором не набув корпоративних прав, не був включений до реєстру акціонерів, що позбавляє його права вимагати виплати дивідендів.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 40 (8 - 14 жовтня 2005 року)