ЗАПОВІТ ПОДРУЖЖЯ


У новому Цивільному кодексі є таке нововведення як заповіт подружжя. Поясніть, будь ласка, його сутність.


Дійсно, таке нововведення є і відповідно до ст. 1243 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності. Згідно з ч. 3 ст. 368 ЦК спільною сумісною власністю подружжя є майно, набуте подружжям за час шлюбу, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Заповіт подружжя може бути скасований кожним з подружжя лише за життя обох. Кожен з них має право відмовитися від спільного заповіту. Така відмова підлягає нотаріальному посвідченню.

У разі складення спільного заповіту частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив, і нотаріус накладає заборону відчуження майна, зазначеного у ньому. У разі смерті останнього право на спадкування мають особи, визначені подружжям у заповіті.

Особливістю такого заповіту є те, що після смерті одного з подружжя такий спільний заповіт змінювати вже не можна. Тобто навіть якщо обставини зміняться і, припустимо, після смерті чоловіка його дружина захоче заповісти їх спільне майно не дочці, а племіннику, то вона не зможе цього зробити, оскільки спільний заповіт є узгодженою волею обох членів подружжя і без обопільної згоди змінюватися не може.

Порядок нотаріального посвідчення заповітів подружжя викладений у Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства! юстиції України від 03.03.2004 р. № 20/5. Зокрема, у п. 156 Інструкції зазначено, що нотаріус посвідчує заповіти дієздатних фізичних осіб, у тому числі подружжя, які складені відповідно до вимог статей 1233—1257 ЦК та особисто подані нотаріусу. Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21.01.1993 р. № 7-93 за нотаріальні дії щодо посвідчення заповітів встановлюється ставка державного мита у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 43 ( 29 жовтня - 4 листопада 2005 року)