СТРОК ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ


Після смерті сина стан мого здоров'я погіршився і я не змогла вчасно прийняти спадщину. Чи можна подовжити строк для прийняття спадщини?


Відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. У ст. 67 Закону "Про нотаріат" від 2 вересня 1993 року № 3425-ХІІ встановлено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК, якщо спадкоємець протягом цього строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкрит-тя спадщини. Така згода спадкоємців повинна бути викладена у письмовій формі і подана до державної нотаріальної контори до видачі свідоцтва про право на спадщину.

Але якщо інших спадкоємців немає, то доведеться-звертатися до суду. Згідно з ч. З ст. 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. І якщо за рішенням суду буде встановлено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, спадкоємець повинен у межах установленого судом строку прийняти спадщину шляхом подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини відповідної заяви.

Порядок прийняття спадщини і видачі свідоцтва про право на спадщину визначено Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 р. № 20/5 (далі — Інструкція). Зокрема, відповідно до п. 212 Інструкції нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства осіб, які подали заяву, та склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців обов'язково вимагаються відповідні документи. У разі відсутності у спадкоємців таких документів нотаріус вимагає копію рішення суду, що набрало законної сили.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 44 ( 5-11 листопада 2005 року)