ЛІКАРНЯНИЙ ПІД ЧАС ВІДПУСТКИ


Я зараз у відпустці, але моя дитина захворіла. Чи продовжується відпустка на час лікарняного для догляду за дитиною? На який термін видається такий листок непрацездатності?


Відповідно до ст. 78 Кодексу законів про працю дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, до щорічних відпусток не включаються. У ст. 80 КЗпП зазначено, що у разі тимчасової непрацездатності працівника щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена.

Потрібно зазначити, що згідно з Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ тимчасова непрацездатність працівника включає також догляд за хворою дитиною.

Тимчасова непрацездатність засвідчується виданим листком непрацездатності у встановленому порядку, який визначений в Інструкції, затвердженій наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455.

У цій Інструкції визначено, що для догляду за хворим членом сім'ї листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім'ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд. Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів, а для догляду за дитиною, постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, на весь період її хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування.

Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за нею, після закінчення максимального терміну листка непрацездатності видається довідка за формою, встановленою МОЗ України, до одужання дитини від гострого захворювання або досягнення ремісії у разі загострення хронічного захворювання, з продовженням до 10 календарних днів.

Для догляду за хворою дитиною, старшою 14 років, при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видається на термін до 3 днів. Як виняток, залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов, цей термін може бути продовжений за рішенням лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а в разі його відсутності — головним лікарем, але не більше 7 календарних днів.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 46( 19-25 листопада 2005 року)