Яка вартість робіт із виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки?

Порядок складання, виготовлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки регулюється наказом Держкомзему № 43 від 4.05.1999 р. «Про затвердження Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди».

Вартість робіт із виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки обумовлюється договором на підставі кошторису, укладеного між громадянином і виконавцем робіт.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону України «Про захист конституційних прав громадян на землю» від 20.01.2005 р. № 2375 вартість робіт із землеустрою щодо виготовлення документа, який посвідчує право власності на земельну ділянку, при передачі безоплатно земельних ділянок у власність громадян України відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ), не може перевищувати дев'яти неоподатковуваних доходів громадян.

У комплекс робіт із виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, входить декілька етапів.

Право власності па земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності та його державної власності. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом. Форма державних актів затверджується Кабінетом Міністрів України (ст. 125,126 ЗКУ).

Державний акт заповнюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, зміст якої визначено ст. 56 Закону України «Про землеустрій»(далі — Закон) від 22 травня 2003 року № 858-IV.

Відповідно до ст. 1 Закону, до робіт із землеустрою віднесено обстежувальні, вишукувальні, топографо-геодезичні, картографічні, проектні та проектно-вишукувальні роботи, що виконуються з метою складання документації із землеустрою.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону, розробниками документації із землеустрою є юридичні і фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 46/2005