ЗА НЕЗАКОННЕ ЗАТРИМАННЯ -ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ


Коли я йшов з роботи, мене затримали працівники міліції, посилаючись на те, що з собою не маю паспорта. Вони тримали мене у відділку два дні і тільки після цього дозволили зателефонувати дружині, щоб вона привезла документ, який посвідчує мою особу. Чи можу я отримати відшкодування шкоди, яка була завдана мені цими незаконними діями?


Так, згідно з ч. 1 ст. 1176 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) шкода, завдана фізичній особі внаслідок незаконних дій органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду.

Шкода відшкодовується особі у разі її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт.

Відповідно до ст. 3 Закону "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду" (далі — Закон) у цих випадках громадянинові відшкодовуються (повертаються):

1)  заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій;

2)  майно (в тому числі гроші, грошові вклади і відсотки за них, цінні папери та відсотки за них, частка у статутному фонді господарського товариства, учасником якого був громадянин, та прибуток, який він не отримав відповідно до цієї частки, інші цінності), конфісковане або звернене в дохід держави судом, вилучене органами дізнання чи досудового слідства, органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, а також майно, на яке накладено арешт;

3) штрафи, стягнуті на виконання вироку суду, судові витрати та інші витрати, сплачені громадянином;

4)  суми, сплачені громадянином у зв'язку з наданням йому юридичної допомоги;

5)  моральна шкода.

Відповідно до ч. 5 ст. 4 Закону відшкодування моральної шкоди провадиться у разі, коли незаконні дії органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду завдали моральної втрати громадянинові, призвели до порушення його нормальних життєвих зв'язків, вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. У Законі встановлено, що моральною шкодою визнаються страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного чи психічного впливу, що призвело до погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення стосунків з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру.

Тому в даному випадку Ви можете витребувати втрачений заробіток та інші грошові доходи, які втратили внаслідок незаконних дій, а також відшкодування моральної шкоди.

Шкода, завдана вищезазначеними незаконними діями, відшкодовується з державного бюджету Державним казначейством за рішенням суду відповідно до Порядку виконання Державним казначейством України рішень суду щодо відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури, а також судів, затвердженого наказом Державного казначейства від 07.03.2003 р. № 48.

А відповідно до ч. З ст. 1191 ЦК держава, відшкодувавши шкоду, завдану посадовою, службовою особою органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду, має право зворотної вимоги до цієї особи тільки у разі встановлення в її діях складу злочину за обвинувальним вироком суду щодо неї, який набрав законної сили.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №3 ( 21-27 січня 2006 року.)