Здаєш квартиру - сплачуй податок


Найближчим часом збираюся здати в оренду отриману у спадщину від бабусі квартиру. Чи буду я змушений сплачувати якийсь податок з одержаної орендної плати і чи потрібно мені для цього набути статус суб'єкта підприємницької діяльності?


Згідно зі ст. З Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22 травня 2003 р. № 889-IV (далі — Закон) об'єктом оподаткування у фізичних осіб-резидентів (осіб, що мають місце проживання в Україні) є будь-який дохід з джерелом його походження з України. Доходом фізичних осіб, які не здійснюють підприємницьку діяльність, є будь-який дохід з джерел на території України, нарахований або виплачений на користь платника податку протягом звітного оподатковуваного періоду, у тому числі й дохід від надання в оренду нерухомості, розташованої на території України (пп. "є" п. 1.3. ст. 1 Закону), який є пасивним доходом.

Порядок сплати податку з доходів фізичних осіб, одержаних від надання нерухомості в оренду (житловий найм), визначено у п. 9.1 ст. 9 Закону, яким установлено, що податковим агентом платника податку — орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомого майна (житла, будівель, споруд та землі), є орендар. У пп. 9.1.4 п. 9.1 ст. 9 Закону визначено, що якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) до бюджету податку, є платник податку — орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені законом для квартального податкового періоду — тобто протягом сорока календарних днів, наступних за останнім днем такого звітного кварталу. Також необхідно звернути увагу, що відповідно до пп. 9.1.4 п. 9.1 ст. 9 Закону договір оренди нерухомого майна, в якому орендарем виступає фізична особа, яка не має статусу підприємницької діяльності, підлягає нотаріальному посвідченню. При цьому нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за основним місцем проживання платника податку — орендодавця.

Доходи від надання нерухомості в оренду кінцево оподатковуються при їх виплаті за їх рахунок (пп. 9.1.5 п. 9.1 ст. 9) за ставкою оподаткування 15 відсотків (до 31 грудня 2006 р. — 13 відсотків) згідно з п. 7.1 ст. 7 Закону, за винятком випадків, коли орендодавцем виступає суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа і дохід з надання такого виду послуг отриманий саме у межах її підприємницької діяльності. Безпосередньо провадження і оподаткування підприємницької діяльності регулюється Господарським кодексом України, розділом IV Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" від 26 грудня 1992 p. № 13-92, Указом Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 р. № 727/98 (в редакції Указу Президента від 28 червня 1999 р. № 746/99) та іншими нормативно-правовими актами. Так, згідно з ч. 1 ст. 43 Господарського кодексу України підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, і залучати при цьому матеріально-технічні, фінансові та інші види ресурсів, використання яких не обмежено законом. Відповідно ж до ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується і розпоряджається майном на власний розсуд (у тому числі й використовуючи його для здійснення підприємницької діяльності). Таким чином, фізична особа має право застосовувати для здійснення своєї підприємницької діяльності належне їй на праві власності нерухоме майно.

Отже, здавання в оренду власної нерухомості може здійснюватися фізичними особами за їх вибором як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як суб'єкта підприємницької діяльності, але податок з доходів, одержаних від надання в оренду нерухомості, має бути сплачений у будь-якому випадку.

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №10 ( 11 - 17 березня 2006 року.)