Відповідальність працівника за "неробочу" шкоду


За збігом обставин я був вимушений використати у власних інтересах у вільний від роботи час авто підприємства (я працюю водієм) і потрапив у аварію, Чи є правомірною вимога керівництва щодо відшкодування завданих внаслідок аварії збитків у повному обсязі (враховуючи, що договір про повну матеріальну відповідальність зі мною не був укладений)?


Звичайно, найбільш поширеною на практиці підставою застосування повної матеріальної відповідальності є заподіяння шкоди працівником, з яким відповідно до положень ст. 135і Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) було укладено письмовий договір про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей. Але у законодавстві міститься й низка випадків, коли повна матеріальна відповідальність може бути покладена на працівників і без укладення відповідного договору. Зокрема, у п. 7 ст. 134 КЗпП передбачено можливість притягнення працівників до повної матеріальної відповідальності у разі, якщо вони заподіяли роботодавцеві шкоду не при виконанні трудових обов'язків. Така шкода може бути завдана працівником як у вільний, так і в робочий час, але у будь-якому разі дії, якими було заподіяно шкоду, не повинні бути пов'язані з виконанням працівником своїх трудових обов'язків. Оскільки ж дії дописувача не були спрямовані на виконання ним трудових зобов'язань та суперечили інтересам роботодавця, вони є належною підставою для застосування повної матеріальної відповідальності.

Але при цьому необхідно звернути увагу, що відповідно до п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 р. № 14 "Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками" працівники, які заподіяли шкоду самовільним використанням в особистих цілях технічних засобів (автомобілів, тракторів, автокранів тощо), що належать роботодавцеві, з яким вони перебувають у трудових відносинах, мають нести майнову відповідальність за нормами цивільного законодавства (оскільки шкоду було заподіяно не під час виконання трудових обов'язків). У цих випадках завдані збитки відшкодовуються працівником у повному обсязі, включаючи і не одержані роботодавцем прибутки від , використання зазначених технічних засобів, тому вимоги §v керівництва дописувача є цілком правомірними.

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №10 ( 11 - 17 березня 2006 року.)