Чи входять до сукупного доходу сім'ї такі виплати, як соціальна допомога малозабезпеченій сім'ї, одноразова допомога при народженні дитини та одноразова допомога за рішенням органів виконавчої влади?

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям» визначено, що для призначення соціальної допомоги малозабезпеченій сім'ї уповноважений представник сім'ї подає органу праці і соціального захисту населення серед інших документів також декларацію про доходи та майно (ця декларація заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) та довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).

Відповідно до п. 5 Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Мінпраці та соціальної політики України (далі — Методика) від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370, до сукупного доходу сімей (одержувачів) не входять, зокрема, такі доходи (не відображаються в зазначеній вище декларації):

— одноразова допомога при народженні дитини, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності, у тому числі громадських та благодійних.

А відображаються в зазначеній вище декларації, зокрема, такі:

— доходи від здавання житлового приміщення (будинку) або інших будов у найм або в оренду (на підставі довідок органів державних податкових адміністрацій);

—  доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі. При цьому, згідно з п. 4 Методики, при визначенні сукупного доходу органи, що призначають допомогу, повинні користуватись усіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією органів державних податкових адміністрацій.

До сукупного доходу включаються також виплати, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 7/2006