Пенсія по інвалідності


Мені 26 років, я інвалід ІІ групи. Чи маю я право на пенсію по інвалідністю якщо мій стаж — 4 роки?


Відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого ст. 32 цього Закону (особи від 24 до 26 років включно, які визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності за умови наявності на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією страхового стажу 3 роки). Але якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі — Порядок) затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1. Зокрема, заява про призначення пенсії працюючим громадянам подається до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах (далі—орган, що призначає пенсію) через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації (далі — посадова особа). А от заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам подається заявником особисто безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації) або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника.

Відповідно до п. 7 Порядку до заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи: довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику або документ про його відсутність; документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 (згідно з п. 1 цього Порядку основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка); довідка про заробітну плату особи за період страхового стажу (починаючи з 01.07.2000 р. індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку); документи про місце проживання (реєстрації) особи.

Але потрібно також враховувати, що у випадку, якщо Ваша інвалідність є наслідком нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, то пенсія по інвалідності призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 21 цього Закону у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я, виплачуючи йому, зокрема, пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Виплата пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання провадиться потерпілому відповідно до законодавства про пенсійне забезпечення.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №11 ( 18 - 24 березня 2006 року.)