Передача права на використання твору


Яким чином оформлюється передача права на використання твору іншій особі? Чи оподатковується податком на додану вартість, винагорода за його передачу?


Відповідно до ст. 418 Цивільного кодексу України право інтелектуальної власності — це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об'єктів права інтелектуальної власності визначається ЦК та іншими законодавчими актами.

Використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу.

Особа, яка має виключне право дозволяти використовувати об'єкт права інтелектуальної власності (в даному випадку автор), може надати іншій особі право на використання свого твору в певній обмеженій сфері на підставі ліценції та/або ліцензійного договору. При цьому ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності може бути оформлена як окремий документ або бути складовою частиною ліцензійного договору.

Також у ст. 32 Закону України "Про авторське право і суміжні права" від 23 грудня 1993 р. № 3792-ХІІ передбачено, що передача права на використання твору може здійснюватися на підставі авторського договору про передачу виключного (або невиключного) права на використання твору. За авторським договором про передачу виключного права автор (чи інша особа, яка має виключне авторське право) передає право використовувати твір певним способом і у встановлених межах тільки одній особі, якій ці права передаються, і надає цій особі право дозволяти або забороняти подібне використання твору іншим особам. При цьому за особою, яка передає виключне право ш використання твору, залишається право на його використання лише в частині прав, що не передаються. За авторським договором про передачу невиключного права на використання твору автор (чи інша особа, яка має авторське право) передає іншій особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах. При цьому за особою, яка передає невиключне право, зберігається право на використання твору і на передачу невиключного права на використання твору іншим особам.

А щодо оподаткування, то Державна податкова адміністрація України у листі від 05.09.2005 р. № 17622/7/15-1117 роз'яснила, що якщо покупець придбаває право на використання об'єкта інтелектуальної власності без одержання права власності на нього, то відповідно до пп. 3.2.7 п. 3.2 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартість" винагорода (платежі) за таке використання не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість. При цьому в особи, яка передає об'єкт права в користування та отримує компенсацію за таку операцію, відсутнє право на податковий, кредит щодо сум податку на додану вартість, нарахованих (сплачених) за придбані або виготовлені товари (у тому числі при їх імпорті) та послуги, вартість яких відноситься до складу витрат, пов'язаних із здійсненням такої операції.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №14 (8 - 14 квітня 2006 року.)