Звільнення у зв'язку з поновленням


Директор підприємства, на якому я працюю декілька місяців, повідомив, що звільняє мене, оскільки суд поновив на роботі працівника, який раніше був на моєму місці. Чи правомірне це звільнення?


У ч. 5 ст. 235 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) зазначено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника,, прийнять органом, який розглядає трудовий спір (тобто районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом), підлягає негайному виконанню. Відповідного ч. 1 ст. 77 Закону України "Про виконавче провадження" для того, щоб рішення вважалося виконаним, необхідна наявність двох обставин: відповідного акта органу, що прийняв незаконне рішення про звільнення або переведення працівника, та фактичного допущення зазначеного працівника до виконання попередніх обов'язків на підставі цього акта. Тому керівник підприємства зобов'язаний негайно поновиш працівника, який раніше виконував цю роботу, і вправі розірвати трудовий договір з Вами з власної ініціативи на підставі, передбаченої п. б ст. 40 КЗпП (тобто поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу).

Також потрібно зазначити, що відповідно до ст. 44 КЗпП при припиненні трудовою договору з цієї підстави працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Але існують обмеження щодо звільнення певних категорій осіб. Зокрема, згідно зі ст. 198 КЗпП звільнення працівників молодше вісімнадцяти років у разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування. Також ст, 184 КЗпП передбачена заборона щодо звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років), одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. А оскільки рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника піддягає обов'язковому негайному виконанню, тому власник або уповноважений ним органи зобов'язаний працевлаштувати цю категорію осіб.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №18 (06 - 12 травня 2006 року.)