Плата за землю платників єдиного податку


Чи потрібно платнику єдиного податку, який здає в найм (оренду) нерухоме майно виробничо-технічного призначення, сплачувати земельний податок?


У п. 6 Указу Президент України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” від 3 липня 1998 року N 727/98 (в редакції Указу Президента від 28.06.1999 р. N 746/99) визначено, що суб'єкт малою підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником ряду додатків і зборів (обов'язкових платежів), зокрема плати (податку) за землю.

Разом з тим Кабінет Міністрів України у своїй постанові від 16 березня 2000 р. № 507 роз'яснив деякі положення згаданого Указу і, зокрема, передбачив, що суб'єкт малого підприємництва, який не є платником плати (додатку) за землю, звільняється від плати (податку) за землю лише за ті земельні ділянки, які використовуються ним дня провадження підприємницької діяльності.

Отже, оскільки платники єдиного податку звільняються від плати за землю за земельні ділянки, які вони використовують для здійснення часної підприємницької діяльності, то у разі передачі земельних ділянок та окремих будівель (їх частин) в оренду іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють на них свою підприємницьку діяльність, орендодавці сплачують земельний податок на загальних підставах.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №19 (13 - 19 травня 2006 року.)