Який порядок визначення та нарахування розміру орендної плати за землю та майно?

Орендна плата за землю — це платіж, який орендар уносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою *. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за угодою сторін у договорі оренди, тобто підставою для внесення орендної плати є договір оренди землі. Орендна плата може справлятися в грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачати в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати. Орендна плата може переглядатися лише за угодою сторін.

Типовий договір оренди землі затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220.

Згідно з Указом Президента України ві 13.09.2002 р. № 830 за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) установлюють орендну плату в розмірі не менш як 1,5 % визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю). Під час розрахунку розміру орендної плати за землю застосовується коефіцієнт індексації грошової оцінки сільськогосподарських угідь.

Отже, під час визначення розміру орендної плати за землю у відсотках вартості землі відповідно до Указу Президента України грошову оцінку землі спочатку треба про-індексувати, а потім помножити на відповідний відсоток орендної плати. Цей розмір установлюють за угодою сторін і зазначають у договорі оренди землі.

Орендні відносини щодо майна регулюють Цивільний кодекс, Закон України «Про власність» і договір оренди майна. За Законом «Про власність» власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, котрі не суперечать Закону, в тому числі передавати його за плату в тимчасове користування (оренду). Основним документом, що регулює взаємовідносини сторін у разі оренди, є договір оренди. Договір оренди є платним, тобто в ньому має бути передбачено орендну плату.

Указом Президента України від 29.01.2001 р. № 62 передбачено виплату орендної плати в розмірі не менш як 1 % вартості майнового паю. Орендна плата за майно може виплачуватися в грошовій, натуральній, відробітковій формах. У разі виплати орендної плати в натуральній формі у договорі мають зазначатися зиди продукції, якими орендар сплачуватиме орендну плату, а також має бути погоджено та зафіксовано ціни на продукцію.

Отже, розмір орендної плати за майно та форма її виплати встановлюються за угодою сторін і зазначаються в договорі оренди майна.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 20/2006