Відстрочка від призову на строкову військову службу


Я студент 3 курсу вищого навчального закладу .(навчаюсь за денною формою). Нещодавно з військкомату мені надіслали повістку. Чи можуть призвати мене на строкову військову службу до закінчення навчання?


У ч. 1 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ (в редакції Закону № 3597-IV від 4 квітня 2006 р.) (далі — Закон) передбачено, що відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Так, громадянам призовного віку, які навчаються, зокрема, у виших навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаиійного рівня вищої освіти, надається відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання. Право на відстрочку також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.

Така відстрочка надається один раз за період навчання, і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

Але відповідно до ст. 17 Закону право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається, у разі:

Як передбачено в абз! 2 п. 82 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (далі - Положення), право на одержання призовниками відстрочки від призову повинно бути підтверджено відповідними документами, які подаються призовниками до військового комісаріату, зокрема, у даному випадку (для здобуття освіти) рішення про відстрочку від призову повинно прийматися під час першого проходження призовником районної призовної комісії на підставі довідки, яка видається навчальним закладом. У цій довідці зазначається прізвище, ім'я, по батькові призовника, його дата народження, рік вступу до навчального закладу із зазначенням рівня акредитації, а також термін його закінчення (оскільки районна призовна комісія надає відстрочку на конкретний термін навчання). Зразок такої довідки можна знайти у Додатку 17 до Положення.

Надання відстрочки від призову для продовження навчання проводиться з обов'язковим викликом призовника до районної призовної комісії. Медичний огляд призовників, придатних до військової служби, у цьому разі не проводиться. Дані про стан здоров'я таких призовників заносяться до книги протоколів засідань районної призовної комісії згідно з результатами медичного огляду під час їх приписки до призовної дільниці. Рішення районних призовних комісій про надання відстрочки від призову, зокрема для продовження навчання, приймаються на підставі документів, поданих на момент призову, заносяться до протоколів засідань районної призовної комісії та облікових карт призовників із зазначенням терміну, до якого надано відстрочку, а також підстав для її надання.

Також необхідно пам'ятати, що призовники яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку. Тобто, якщо Вам надано відстрочку для здобуття освіти під час першого проходження районної призовної комісії на підставі довідки, яка видається навчальним закладом, Ви повинні подавати відповідну довідку кожного наступного року не пізніше зазначеної дати особисто у районний військовий комісаріат, у якому перебуваєте на військовому обліку. А районні військові комісаріати, у свою чергу, відповідно до абз. 2 ч. 88 Положення щороку у вересні перевіряють наявність документів, які підтверджують право на користування призовниками відстрочкою від призову. Про результати перевірки в обліковій карті призовника робляться відповідні позначки, скріплені підписом районного військового комісара.

Тому, можливо, неподання відповідної довідки з навчального закладу і є причиною того, що військкомат надіслав Вам повістку, оскільки Ви не підтвердили право на відстрочку (хоча зобов'язані були це зробити) і тому втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу. А згідно зч. 17 ст. 17 Закону призовники, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу, повинні бути призвані під час здійснення чергового призову.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №25 ( 24 – 30 червня 2006 року.)