Коли лікарняної не завадить звільненню


Я працювала на підприємстві за строковим трудовим договором. Нещодавно його строк закінчився, і керівництво звільнило мене за п. 2 ст. 36 Кодексу законів про працю України, незважаючи на те, що у цей час я перебувала на лікарняному. Чи правомірними були дії мого керівництва (може вони мали зачекати доки лікарняний буде закрито)?


У ч. З ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) дійсно міститься правило про недопустимість звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності, проте слід звернути увагу, що воно поширюються лише на ті випадки, коли розірвання трудового договору провадиться з ініціативи роботодавця (наприклад, при звільненні працівника внаслідок вчинення ним прогулу, появи на роботі в нетверезому стані тощо). Звільнення ж працівника у зв'язку із закінченням строку дії трудового договору вважається проведеним не з ініціативи роботодавця, а за взаємною згодою сторін трудового договору (адже працівник і роботодавець домовилися про припинення трудових відносин саме у вказаний у договорі строк у той момент, коли підписували відповідний строковий трудовий договір), а тому перебування працівника на лікарняному не перешкоджає припиненню трудового договору за вказаною підставою. Більше того, роботодавцю (звісно, якщо він не має наміру продовжувати трудові відносини з працівником, який працює за строковим трудовим договором) не можна гаяти час, оскільки припинення такого договору можливе лише протягом одного дня — того, який відповідно до умов договору є останнім днем роботи працівника. Якщо ж роботодавець у вказаний день не видасть наказ про звільнення працівника, трудові відносини згідно з положеннями ст. 39-1 КЗпП вважатимуться продовженими на не-визначений строк і працівника можна буде у подальшому звільнити лише на загальних підставах, передбачених трудовим законодавством.

До речі, у проекті нового Трудового кодексу України (у редакції, підготовленій до другого читання) міститься норма, яка дає пряму відповідь на поставлене Вами запитання й виключає можливість будь-яких сумнівів: у ч. 2 ст. 122 проекту Трудового кодексу зазначено, що звільнення працівника у зв'язку, зокрема, із закінченням строку трудового договору, допускається у період його тимчасової непрацездатності.

Отже, дії керівництва у даному випадку були цілком правомірними й підстав для обурення у Вас немає.

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №25 ( 24 – 30 червня 2006 року.)