Припинення договору майнового найму


За яких умов фізична особа може відмовитися в односторонньому порядку від договору майнового найму?


Положення Цивільного кодексу України (далі — ЦК) передбачають можливість односторонньої відмови від договору майнового найму або його розірвання як з ініціативи наймодавця, так і наймача. Проте слід звернути увагу, що одностороння відмова від договору допускається лише у тому випадку, коли це прямо передбачено законом чи договором. Таким чином, сторони, укладаючи договір найму, можуть передбачити у ньому певні підстави відмови від нього в односторонньому порядку як наймодавця, так і наймача. Закон же допускає можливість відмови від договору будь-якої зі сторін тільки у разі укладення договору на невизначений строк — у такому випадку договір найму вважається припиненим з моменту закінчення передбаченого законом строку (згідно з ч. 2 ст. 763 ЦК він складає один місяць, а у разі найму нерухомого майна — три місяці) після письмового повідомлення другої сторони про відмову від договору. Крім того, наймодавець відповідно до ст. 782 ЦК вправі відмовитися від договору та вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування нею протягом трьох місяців поспіль — тоді договір припиняється з моменту одержання наймачем повідомлення про відмову від договору.

Водночас відповідно до ст. 783 ЦК наймодавець має право вимагати розірвання договору найму у випадку користування наймачем річчю всупереч договору або її призначенню чи передачі речі наймачем без дозволу наймодавця у користування іншій особі; у разі, якщо наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі або ж коли наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі (за умови, що цей обов'язок за умовами договору був покладений на наймача).

Наймач же згідно зі ст. 784 Цивільного кодексу України має право на розірвання договору, якщо наймодавець передав йому у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі, або ж у разі невиконання наймодавцем обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі.

Таким чином, якщо у договорі не були обумовлені підстави відмови від нього в односторонньому порядку, то від безстрокового договору майнового найму кожна зі сторін може відмовитися у будь-який час, письмово попередивши у відповідний строк про свої наміри другу сторону. Можливість же розірвання договору майнового найму як з боку наймача, так і з боку наймодавця завжди пов'язана з порушенням другою стороною договору своїх зобов'язань.

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №29 ( 22 – 28 липня 2006 року)