Коли минає термін позовної давності з виплати дивідендів акціонерам, якщо акціонера було повідомлено і запрошено на загальні збори, але дивіденди не виплачуються?

Згідно зі ст. 261 Цивільного кодексу України термін позовної давності з виплати дивідендів починає обчислюватися з дня, коли в акціонера виникає право пред'явити вимогу до акціонерного товариства, тобто в перший день терміну виплати дивідендів, визначеного в статуті або протоколі загальних зборів акціонерів. Якщо в статуті акціонерного товариства терміни виплати дивідендів не встановлено, рішення про те, куди спрямувати прибуток товариства, акціонери ухвалюють щороку на загальних зборах. У разі ухвалення рішення спрямувати прибуток на виплату дивідендів — кожний акціонер має право їх одержати.

Порядок скликання загальних зборів акціонерів установлено ст. 43 Закону України «Про господарські товариства». Лише власників іменних акцій особисто повідомляють про скликання загальних зборів передбаченим статутом способом, а інші акціонери дізнаються про майбутні загальні збори із засобів масової інформації. У повідомленні потрібно зазначити час і місце проведення загальних зборів, а також порядок денний. Повідомлення має бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів, У разі дотримання товариством цих умов акціонер вважається повідомленим про майбутні збори.

Отже, якщо акціонера було належним чином повідомлено про збори, термін позовної давності закінчиться через три роки з дати настання терміну виплати дивідендів.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 27/2006