Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки


Ким відшкодовується шкода потерпілому у дорожньо-транспортній пригоді за участю викраденого автомобіля? Я чув, що обов'язок відшкодувати шкоду може бути покладено на власника транспортного засобу. Чи справді це так?


За загальним правилом, відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Але, як відомо, з кожного правила є винятки. Однак в окремих випадках обов'язок відшкодувати майнові збитки дійсно може бути покладено на власника транспортного засобу, яким незаконно заволоділа інша особа.

Транспортний засіб (зокрема автомобіль) € джерелом підвищеної небезпеки. Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом.

Особа, яка неправомірно заволоділа транспортним засобом і завдала шкоди діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, зобов'язана відшкодувати її на загальних підставах. Тобто володілець транспортного засобу даному випадку не буде нести відповідальність за шкоду, завдану особою, яка неправомірно заволоділа цим транспортним засобом.

Разом з тим, коли неправомірному заволодінню іншою особою транспортним засобом сприяла недбалість її власника (володільця), шкода, завдана діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, відшкодовується ними спільно, у частці, яка визначається за рішенням суду з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Тому, якщо власник (володілець), наприклад, залишив незакритими двері автомобіля, а його, скориставшись недбалістю власника, викрали та вчинили дії, що призвели до дорожньо-транспортної пригоди, то відповідно до ст. 1187 ЦК відшкодовувати збитки доведеться спільно викрадачу автомобіля та його власнику (володільцю). Ступінь вини власника (володільця) транспортного засобу визначає суд з урахуванням обставин, які мають істотне значення (зокрема, ступінь вини володільця автомобіля, що проявилась у недбалому ставленні до його зберігання).

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №30 ( 29 липня - 4 серпня 2006 року)