Я був прийнятий на роботу на п'ять місяців за строковим трудовим договором, але після закінчення строку договору мене не звільнили, а ще три рази переукладали договір. Після закінчення останнього договору, не попередивши, мене звільнили з роботи. Чи правомірні дії адміністрації підприємства?

Якщо б з дописувачем припинили трудові відносини у зв'язку із закінченням першого трудового договору, то роботодавець не повинен був би попереджувати про звільнення — адже таке припинення трудових відносин вважається проведеним за обопільною згодою роботодавця та працівника, оскільки кожен з них погодився з цим у момент підписання строкового трудового договору.

Між тим, самого лише факту спливу строку трудового договору замало для припинення його дії — для цього необхідно волевиявлення хоча б однієї зі сторін договору. Зокрема, роботодавець, який бажає розірвати трудові відносини, повинен не пізніше ніж в останній день роботи працівника за строковим договором видати наказ про його звільнення на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у зв'язку із закінченням строку трудового договору. ' Якщо ж після спливу терміну договору трудові відносини фактично тривають (тобто працівник виходить на роботу, а роботодавець його до неї допускає) і жодна зі сторін не вимагає припинення цих відносин, дія цього договору відповідно до ч. 1 ст. 39-1 КЗпП вважається продовженою на невизначений строк. Це означає, що у подальшому звільнити працівника у зв'язку із закінченням строку договору буде неможливо — роботодавець зможе розірвати трудовий договір за власною ініціативою лише за наявності загальних підстав, передбачених трудовим законодавством.

До того ж, випадок, коли після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають й жодна зі сторін не вимагає їх припинення, є не єдиною можливістю автоматичної трансформації строкового договору у безстроковий — такі самі наслідки згідно з ч. 2 ст. 39-1 КЗпП мають місце й у разі переукладення строкового трудового договору один чи декілька разів (за винятком випадків, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, умов її виконання або інтересів працівника).

Отже, укладений між дописувачем та підприємством строковий трудовий договір ще з моменту його першого переукладення став безстроковим. З огляду на це, на час звільнення дописувач вже був постійним працівником підприємства, а тому його можна було звільнити лише за наявності підстав, передбачених законодавством для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2006