Який розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку встановлено на 2006 рік?

Законом «Про Державний бюджет України на 2006 рік» установлено, що у 2006 році розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Для застрахованих і незастрахованих осіб визначається з урахуванням матеріального стану сім'ї. На виконання цього Закону Кабінетом Міністрів України 15.03.2006 р. ухвалено постанову «Деякі питання призначення і виплати допомоги сім'ям з дітьми» № 311, що набрала чинності з 23 березня 2006 р. (з дня опублікування), відповідно до якої розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку дорівнює різниці між 50 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні-шість місяців, але не меншому за мінімальний розмір (90 грн.). Оскільки застраховані особи одержують цю допомогу за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (в рахунок сплачених страхових внесків) як часткову компенсацію втрати заробітної плати (доходу) в період відпустки для догляду за дитиною до трьох років, а її розмір установлює правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, виходячи з фінансових можливостей, для них мінімальний розмір допомоги становить 114 грн. (постанова правління Фонду від 27.12.2005 р. № 218).

Для призначення мінімального розміру допомоги довідку про середньомісячний сукупний дохід сім'ї органу, що її призначає, не подають.

Якщо особа, яка звернулася за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, бачить, що середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за 6 місяців, що передують дню звернення, менший ніж 50 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, вона має право на одержання цієї допомоги у більшому за мінімальний розмірі. Середньомісячний сукупний дохід сім'ї визначає орган праці та соціального захисту населення за місцем її проживання згідно з методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб. Орган праці та соціального захисту населення видає довідку (розрахунок), на підставі якої призначає відповідний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку незастрахованій особі. Застрахована особа з довідкою (розрахунком) звертається за призначенням цієї допомоги за основним місцем роботи, а суб'єкти підприємницької діяльності

Зазначеною постановою визначено перелік осіб, котрі включаються до складу сім'ї' особи, яка звернулася за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного ріку, а саме: чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах І—IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, яких визнано інвалідами з дитинства і та ІІ групи або інвалідами І групи і які живуть разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які живуть разом з ними і перебувають на їхньому утриманні через відсутність власних доходів; жінка та чоловік, які живуть однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2006