Заміна свідоцтва про державну реєстрацію


Відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців" державний реєстратор протягом 2004—2005 років при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців реєстраційної картки зобов'язаний провести заміну раніше виданих їм свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва єдиного зразка. При цьому реєстраційний збір за заміну свідоцтва не стягується.
Ми не встигли до закінчення цього строку обміняти старе свідоцтво на нове. Чи необхідно зараз оплачувати заміну свідоцтва і чи обов'язкова така заміна?


У листі Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 24.11.2005 року наголошується, що ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців" (далі — Закон) прямо вказує на те, що протягом 2004— 2005 pp. заміна свідоцтв здійснюється безоплатно гне виключає продовження такої практики після завершення цього періоду.

Заміна свідоцтва про державну реєстрацію проводиться тільки після включення відомостей про суб'єкта господарювання до Єдиного державного реєстру, а свідоцтво єдиного зразка видається на основі внесених до ЄДР відомостей. Для включення до ЄДР суб'єкт господарювання має подати державному реєстратору відповідну реєстраційну картку: (форма № 6 — для юридичних осіб, форма № 10 — для фізичних осіб—підприємців) та оригінал старого свідоцтва про державну реєстрацію (форми № 6 та № 10 розміщено на офіційному веб-сайті Держпідприємництва).

Заміна свідоцтв під час включення відомостей про суб'єкта господарювання до Єдиного державного реєстру проводиться безкоштовно. Реєстраційний збір у цьому випадку не справляється, оскільки його сплата передбачена для нової реєстрації та реєстрації змін до установчих документів, а отримання свідоцтв єдиного зразка не належить до жодної з реєстраційних дій.

Закон зобов'язує виключно державного реєстратора провести заміну раніше виданих свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва єдиного зразка і лише (відповідно до вимог ст. 19 цього Закону) в разі надходження від юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців реєстраційної картки. Закон не містить положень, які б зобов'язували підприємців вчиняти певні дії щодо заміни свідоцтв чи регламентували такі дії.

Оскільки Законом не встановлено плати за заміну старого свідоцтва про державну реєстрацію на свідоцтво єдиного зразка при включенні до ЄДР і не передбачено жодних санкцій за ненадання відомостей про суб'єкта господарювання до ЄДР, заміна свідоцтв триває й після завершення 2005 року та проводиться без оплати.

Однак, якщо свідоцтво не буде замінене на нове, у разі необхідності здійснення будь-яких реєстраційних дій їх виконання державним реєстратором буде неможливе до подання даних для заміни свідоцтва.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №31 ( 5 - 11 серпня 2006 року)