Відшкодування втраченого заробітку чорнобильцю


Моє посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії було дійсне до 01.06.2006 р. Після переогляду МСЕК інвалідність була знята і. встановлена втрата працездатності, пов'язана з Чорнобильською катастрофою, яка становить 25 відсотків. А у зв'язку з цим мені змінено категорію постраждалої особи — 15.07.2006 р. було видане посвідчення учасника ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 2 категорії. Тому хочу звернутися до управління праці та соціального захисту населення для нарахування мені відшкодування втраченого заробітку як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії (зазначу, що з 1995 року я не працюю). Розкажіть, будь ласка, які документи потрібно подати для нарахування вищевказаної компенсації' І з якої дати вона буде нарахована — з 01.06. чи 15.07.2006 p.?


У п. 8 ч. 1 ст. 21 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 р. № 796-ХІІ передбачено, що особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 2, надаються гарантовані державою компенсації та пільги, зокрема відшкодовується у встановленому законодавством порядку втрачений заробіток, який вони мали до ушкодження здоров'я, якщо захворювання або каліцтво, що виникли у зв'язку з виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, призвели до стійкої втрати професійної працездатності (без встановлення інвалідності), що встановлено уповноваженою медичною комісією.

Згідно з ч. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали' внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 р. № 936 (далі - Порядок), виплата компенсацій та допомоги певних видів, передбачених Законом (у тому числі й відшкодування втраченого заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я), проводиться центрами по нарахуванню і виплаті соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад за місцем реєстрації громадян працюючим і непрацюючим громадянам та пенсіонерам, зокрема, пенсіонерам та особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби та інших структур, громадянам, що займаються підприємницькою діяльністю без утворення юридичної особи, громадянам, які працюють у громадян, що займаються підприємницькою діяльністю без утворення юридичної особи.

Призначення громадянам компенсацій, допомоги певних видів та надання пільг здійснюється за єдиною заявою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.2002 р. № 1146 "Про вдосконалення механізму надання соціальної допомоги" (з метою поглиблення адресності соціальної допомоги та спрощення механізму її надання цією постановою з 1 січня 2003 р. запроваджено призначення всіх видів соціальної допомоги місцевими органами праці та соціального захисту населення за єдиною заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги). Форма зазначеної заяви затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2006 р. № 215.

У листі Міністерства праці та соціальної політики України від 11.08.2003 р. № 03-3/5135-018-15 передбачено, що при застосуванні п. 8 ч. 1 ст. 21 Закону (щодо відшкодування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 2, втраченого заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я) слід керуватись листом Мінпраці України та Мінчорнобиля України від 04.12.1996 р. № 09-4082. У ньому, зокрема, передбачено, що розмір відшкодування втраченого особами заробітку встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності і середньомісячного заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я.

Середньомісячний заробіток визначається за 12 або за бажанням потерпілого за останні повні 3 календарні місяці роботи, що передували даті встановлення стійкої втрати професійної працездатності у зв'язку з виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС.

Особам, які на момент встановлення стійкої втрати професійної працездатності не працюють, середньомісячний заробіток для визначення розміру втрати заробітку визначається в вищеустановленому порядку за останнім місцем роботи.

У випадку підвищення на підприємстві, в організації, установі в період, за який визначається середній заробіток, тарифних ставок (посадових окладів) середня заробітна плата коригується на коефіцієнт підвищення тарифних ставок (посадових окладів) на час встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

Оскільки на момент встановлення стійкої втрати професійної працездатності Ви не працювали, то у даному випадку втрачений заробіток становитиме 25 % (тобто ступінь втрати професійної працездатності) від середньомісячного заробітку за останнім місцем роботи.

Для отримання зазначеного відшкодування до заяви потрібно додати, крім виписки з акта переогляду МСЕК, у якому вказано, що втрата працездатності пов'язана з Чорнобильською катастрофою і становить 25 відсотків, та копії посвідчення учасника ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 2 категорії, довідку про заробітну плату з останнього місця роботи (відповідно до якої і буде визначатися середньомісячний заробіток).

Як передбачено у Порядку, виплата компенсацій, допомоги певних видів та надання пільг проводиться з дня подання громадянином заяви, але не раніше ніж з дня видачі йому посвідчення встановленого зразка. Але при зміні категорії постраждалої особи або її посвідчення проведення виплати поновлюється з дня припинення останньої виплати на підставі заяви, поданої громадянином протягом трьох місяців.

Тобто, у даному випадку, якщо Ви подасте заяву із відповідними документами протягом трьох місяців з дня припинення останньої виплати (тобто з дня припинення ди посвідчення 1 категорії — 01.06.2006 p.), Вам повинні відшкодувати втрачений заробіток як особі, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеній до 2 категорії, саме з цієї дати.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №33 ( 19 - 25 серпня 2006 року)