У 2000 році я одружився і переїхав жити у будинок дружини. Я зареєстрований у цьому будинку. Ми прожили разом до 2005 року, разом вели спільне господарство, кілька разів я ремонтував будинок усередині. У 2006 році розлучилися. Чи маю я право після розлучення на частину будинку?

Згідно зі ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Ст. 57 Сімейного кодексу України визначено, що особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

Тобто права на будинок чи його частину, навіть у випадку його ремонту дописувач не має, тому що будинок належав дружині до шлюбу. Але в разі доведення дописувачем факту, що будинок дружини за час шлюбу істотно збільшився у своїй вартості через покращення умов для проживання в ньому внаслідок спільних трудових чи грошових затрат подружжя або лише особистих затрат дописувача, тоді будинок рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя і автор листа зможе отримати право на частину будинку.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 31/2006