ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Робота на яких посадах зараховується до стажу державної служби?

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 року № 283 (зі змінами і доповненнями) затверджено Порядок обчислення стажу державної служби (далі — Порядок).

До стажу державної служби зараховується робота (служба):

з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя, пунктів карантину рослин у морських та річкових портах (на пристанях), на залізничних станціях, в аеропортах (на аеродромах), на підприємствах поштового зв'язку, шосейних шляхах, автовокзалах, автостанціях, пунктах пропуску на державному кордоні, яким надано повноваження державних інспекторів з карантину рослин, з дня набрання чинності Законом України від 3 квітня 2003 року № 674-IV «Про внесення змін до Закону України «Про карантин рослин» (з 1 січня 2004 року);

на посадах за квотою України у Виконавчому комітеті Співдружності Незалежних Держав та посаді Повноважного представника України в Комісії з економічних питань при Економічній раді Співдружності Незалежних Держав.

До стажу державної служби включається також:

Документом для визначення стажу державної служби є трудова книжка та інші документи, які відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи. Скарги, пов'язані з визначенням стажу роботи державних службовців, розглядаються згідно з чинним законодавством.

ПЕРЕЛІК
державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР, період роботи в яких на посадах керівних працівників і спеціалістів зараховується до стажу державної служби

Обчислений відповідно до Порядку стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Порядком визначено, що надбавка за вислугу років обчислюється за фактично відпрацьований час виходячи із посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу державної служби, визначеного відповідно до Порядку. У разі виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника надбавка за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою.

Надбавка за вислугу років виплачується у розмірах, установлених частиною п'ятою ст. 33 Закону України «Про державну службу», доплата за ранг провадиться у розмірах, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 1994 року № 123.

Державним службовцям, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення.

Надбавка за вислугу років враховується у разі обчислення середнього заробітку, який зберігається за державним службовцем відповідно до чинного законодавства на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності, у разі призначення пенсій та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 32/2006