Я інвалід Великої Вітчизняної війни. Чи маю я право на безкоштовний проїзд пасажирським автобусом на приміських маршрутах?

Згідно з п. 7 ст. 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інваліди війни мають право: безкоштовного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання.

Для забезпечення безкоштовного проїзду ветеранів у міському та міжміському транспорті, відповідно до ст. 51 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік», виходячи з реальних фінансових можливостей держави передбачені видатки як субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію підприємствам транспорту втрат, пов'язаних з пільговим перевезенням окремих категорій населення (в тому числі і ветеранам праці). Повноваження щодо розподілу цієї субвенції за видами транспорту і населеними пунктами в межах областей (Автономної Республіки Крим) належать відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 року № 256, до компетенції місцевих органів влади.

Забезпечення інвалідів війни безкоштовним проїздом у міському та приміському транспорті вирішується місцевими органами влади в межах виділених коштів.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 32/2006