Підвищення кваліфікації працівників


Які гарантії передбачені для працівників на час їх перебування на курсах підвищення кваліфікації з відривом від виробництва?


У ст. 122 Кодексу законів про працю України визначено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Постановою Кабінету Міністрів України "Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва" від 28 червня 1997 р. № 695 (далі — Постанова) установлені мінімальні державні гарантії для цієї категорії працівників. Зокрема, передбачено, що за працівниками, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва, зберігається середня заробітна плата за основним місцем роботи за час навчання (а за вчителями та іншими працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи). Середню заробітну плату, що зберігається за основним місцем роботи, обчислюють відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від & лютого 1995 р. № 100.

Також їм оплачується вартість проїзду до місця навчання і назад; виплачуються добові за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Зокрема, у постанові Кабінету Міністрів України "Про норми відшкодування витрат на відрядження в^ межах України та за кордон" від 23 квітня 1999 р. № 663 встановлено, що для працівників підприємств, установ і організацій всіх форм власності для відряджень у межах України роз- „ мір добових становить 25 грн.

Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому, законодавством для. службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у .розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні — 17 грн х 6 = 102 грн), виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових.

Крім цього, на час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов'язаних з наймом житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Всі ці виплати і компенсації проводяться за місцем основної роботи.

Оскільки виплати і компенсації, передбачені Постановою, є мінімальними державними гарантіями, тому підприємства, установи, організації, керуючись наданими їм чинним законодавством правами, у колективному договорі можуть встановлювати додаткові гарантії та компенсації у разі направлення працівники* на курси підвищення кваліфікації.

Сторінку підготували Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №35 ( 2 - 8 вересня 2006 року)