Уцінка комісійного товару


Нещодавно здав свій старий телевізор до магазину, уклавши договір комісії. Минуле вже кілька місяців, а його так ніхто і не придбав. Чи правомірною є вимога продавця про уцінку товару?


У пп. 4.1 п. 4 Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків України від 13 березня 1995 р. № 37 (з наступними змінами та доповненнями) (далі — Правила), визначено, що ціна товару, який не реалізований протягом встановленого строку (60 календарних днів), може бути знижена за домовленістю з комітентом ^особою, яка здає товар на комісію). Якщо ж комітент не з'явився для переоцінки товару за викликом, комісіонер (особа, що прийняла товар на комісію) знижує ціну на таких умовах:

на 30% від встановленої сторонами первинної вартості товару, якщо товар не реалізовано в строк (60 календарних днів);

на 40% від залишкової ціни після першого зниження вартості товару, якщо товар не реалізовано протягом наступних 15 календарних днів.

Якщо товар не реалізовано після другої уцінки протягом такого самого строку, комісіонер має право зняти з продажу без письмового попередження комітента.

Потрібно додати, що за вимогою комітента ціну на зданий товар може бути знижено і раніше визначених строків.

Умови уцінки прийнятих на комісію товарів мають бути зазначені в усіх примірниках квитанції, яка видається комітенту, та зазначається на товарному ярлику. Згоду на проведення уцінки товару комітент підтверджує своїм підписом у квитанції. Якщо комітент не згоден з умовами здавання товару на комісію, строками або розмірами уцінок, комісіонер має право відмовити в прийманні товару.

Сторінку підготували Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №35 ( 2 - 8 вересня 2006 року)