Оплата праці під час випробування


Місяць тому я влаштувалася на роботу на підприємство. Під час укладення трудового договору за домовленістю було встановлено випробування строком 2 місяці. Тепер, коли мечі сказали, що я не підходжу, оплатити місяць роботи відмовляються. Чи повинен роботодавець оплачувати строк проходження випробування?


Відповідно до ч. 1 ст. 26 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Оскільки у період випробування, як передбачено у ч. 2 ст. 26 КЗпП, на працівників поширюється законодавство про працю, тому працівник зобов'язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а ачасник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до ст. 94 КЗпП заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, "яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу, тому можна зробити висновок: якщо працівник виконує свої трудові обов'язки (у тому числі і під час випробування), роботодавець зобов'язаний виплачувати йому зарплату.

Законодавством не передбачено жодних особливостей щодо оплати праці під час випробування, хоча і зменшувати розмір заробітної плати (у порівнянні із розміром, який установлений штатним розписом на підприємстві за виконання відповідної роботи) у цей період не заборонено. Втім, слід враховувати, що її розмір не може бути нижчим за законодавчо встановлений мінімальний розмір заробітної плати, який відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2006 рік" від 20 грудня 2005 р. № 3235-IV з 1 січня 2006 року становить 350 грн на місяць, з 1 липня 2006 року — 375 грн, з 1 грудня 2006 року — 400 грн.

Сторінку підготували Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №35 ( 2 - 8 вересня 2006 року)