Переведення до іншого вузу


Я навчаюся у недержавному закладі освіти IV рівня акредитації. Яким чином можна перевестися до іншого закладу освіти, зокрема державного?


Згідно з ч. 4 ст. 45 Закону України "Про вищу освіту" від 17 січня 2002 року № 2984-ІІІ особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, можуть бути переведені з:

Але для переведення до іншого закладу освіти слід звернути увагу на освітньо-кваліфікаційний рівень, за яким Ви навчаєтеся. Положенням про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 15 липня 1996 року № 245 (далі — Положення), передбачено, що переведення студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями "спеціаліст" та "магістр", з одного вузу до іншого можливе лише за умови переведення на ті ж самі спеціальності, за якими здійснювалась їх підготовка. Разом з тим, переведення студентів, що навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодший спеціаліст" та "бакалавр" з одного вищого закладу освіти до іншого на іншу спеціальність Положенням не заборонено.

Крім того, відповідно до п. 9 Положення переведення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. А отже, переведення можливе тільки після закінчення першого курсу навчального закладу, тобто за умов успішного складання переводної сесії. Потрібно відзначити, що переведення з одного вузу до іншого здійснюється, як правило, під час літніх або зимових канікул.

Згідно з п. 1 Положення переведення студентів з одного вищого закладу освіти до іншого незалежно від форми навчання, напряму підготовки фахівців з вищою освітою, спеціальності здійснюється за згодою ректорів (директорів) обох вищих закладів освіти.

Тож студенту, який бажає перевестись до іншого закладу освіти, необхідно подати на ім'я ректора вузу, в якому він навчається, заяву про переведення і, одержавши його письмову згоду, звернутися з цією заявою до ректора того вищого закладу освіти, до якого він бажає перевестись. Крім того, студент при позитивному розгляді його заяви буде зобов'язаний скласти академічну різницю, яка може утворитися внаслідок незначного розходження між навчальними планами вузів.

За умови ліквідації академічної різниці ректор вищого закладу освіти видає наказ, згідно з яким студент допускається до занять, а до закладу освіти, в якому він навчався раніше, направляє запит щодо одержання поштою його особової справи.

Ректор вищого закладу освіти, в якому студент навчався раніше, отримавши запит, видає наказ про відрахування студента у зв'язку з його переведенням до іншого вузу і в тижневий термін пересилає особову справу студента на адресу вищого закладу освіти, від якого надійшов запит. У вузі, в якому студент навчався раніше, залишаються копії академічної довідки, учбової картки студента, залікова книжка та список пересланих документів. Вже після одержання особової справи ректор вищого закладу освіти, до якого переводиться студент, видає наказ про його зарахування.

Разом з тим, Ви не маєте права перевестися до державного закладу освіти для продовження навчання за державним замовленням, навіть за наявності вакантних місць. Відповідно до п. 6 Положення особи, які навчаються в акредитованому недержавному вищому закладі освіти, можуть бути переведені до державних вищих закладів освіти на умовах, що передбачені для осіб, які навчаються в державному вищому закладі освіти на договірній основі, тобто можуть бути переведені на навчання на таких же умовах до інших державних вищих закладів освіти. Такі переведення можуть бути здійснені за наявності вакантних місць ліцензованого обсягу та згоди замовників, що фінансують підготовку.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №42 ( 21-27 жовтня 2006 року)