Я отримала після смерті матері у спадщину кошти, що зберігаються у банку. Який порядок оподаткування цих коштів?

Оподаткування доходу, прийнятого у спадщину, коштів, майна, майнових чи немайнових прав регламентується ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 p. № 889-IV (далі — Закон), яка набрала чинності з 01.01.2005 р. (пп. 22.1.5 п. 22.1 ст. 22 Закону) *. Оподаткування здійснюється за фактом прийняття об'єкта спадщини (згідно з ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини).

У пп. 1.20.4 ст. 1 Закону визначено, що членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (тобто баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брати чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом).

Отже, діти спадкодавця відносяться до першого ступеня споріднення. Ставки оподаткування передбачені пп. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону.

Зокрема, при отриманні дітьми у спадщину коштів (готівкових або таких, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банках та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитних (ощадних), іпотечних сертифікатах, сертифікатах фонду операцій з нерухомістю), оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 7.2 ст. 7 Закону (5 % від об'єкта оподаткування) підлягає сума коштів, яка не перевищує стократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на початок року, в якому така спадщина успадковується.

Суми перевищення коштів над сумою стократного розміру мінімальної заробітної плати оподатковуються за ставкою податку, визначеною п. 7.1 ст. 7 Закону (з 1.01.2004 р. до 31.12.2006 р. її розмір становить 13 % від об'єкта оподаткування).

Відповідно до п. 13.4 ст. 13 Закону особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягають оподаткуванню,включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Згідно з пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-111 податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) дорівнює календарному року,— до 1 квітня року, наступного за звітним. Підпунктом 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 зазначеного закону передбачено, що платник податків, який не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або затримку.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 41/2006