Порядок припинення електропостачання


Який загальний порядок припинення електропостачання в разі несплати за спожиту електроенергію? Чи існує механізм захисту малозабезпеченої категорії спожива- чів у разі відсутності коштів на оплату заборгованості?


Загальний порядок припинення електропостачання в разі несплати за спожиту електроенергію встановлений п. 27 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357 (дачі — Правила). Так, у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного у договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачатьником повідомлення про оплату на 20 день споживачу надсилаться попередження про відключення електричної енергії.

У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30 день після отримання споживачем попередження енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі.

Слід наголосити, що забороняється відключення споживачів перед вихідними та святковими днями.

Згідно з п. 42 Правил споживач електричної енергії зобов'язаний оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.

За прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію споживач несе відповідальність згідно із законодавством (п. 48 Правил).

Якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тошо, спірні питання вирішуються в установленому цивільним законодавством порядку.

Разом з тим, Правилами передбачено механізм захисту малозабезпеченої категорії споживачів, зокрема, відповідно до п. 28 Правил у разі відсутності у споживача коштів на оплату заборгованості він повинен звернутися до енергопостачальника із заявою про складання графіка погашення заборгованості або відстрочення терміну оплати та надати довідки, що підтверджують його неплатоспроможність.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №44 ( 4 – 10 листопада 2006 року)