Син без моєї згоди взяв мій автомобіль і потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, унаслідок чого заподіяв шкоду громадянину. Хто повинен відшкодувати збитки громадянинові?

Згідно зі ст. 1166 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Однак в окремих випадках обов'язок відшкодувати майнові збитки може бути покладено на власника транспортного засобу, яким незаконно володіла інша особа.

Транспортний засіб (зокрема, автомобіль) є джерелом підвищеної небезпеки. Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом.

Особа, яка неправомірно заволоділа транспортним засобом і завдала шкоди діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, забов'язана відшкодувати її на загальних підставах. Тобто володілець транспортного засобу у даному випадку не буде нести відповідальність за шкоду, завдану особою, яка неправомірно заволоділа цим транспортним засобом.

Разом з тим, коли неправомірному заволодінню іншою особою транспортним засобом сприяла недбалість її власника (володільця), шкода відшкодовується ними спільно, у частці, яка визначається за рішенням суду з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Тому, якщо власник (володілець), наприклад, залишив незакритими двері автомобіля, а його син, скориставшись недбалістю власника, вчинив дії, що призвели до дорожньо-транспортної пригоди, то відповідно до ст. 1187 ЦК відшкодувати збитки доведеться спільно викрадачу автомобіля та його власнику (володільцю).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 42/2006