Чи можуть органи праці та соціального захисту населення припинити виплату раніше призначеної державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям до кінця терміну призначення, якщо одержувач такої допомоги вчиться за контрактом?

Згідно зі ст. 7 Закону України №1768 від 01.06.2000 р. «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» у наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена, якщо сім'єю навмисне подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру.

Відповідно до п.4 Порядку відмови в наданні державної соціальної допомоги, припинення виплати та зменшення розміру призначеної державної соціальної допомоги, затвердженого наказом Міністерства праці та соціального захисту населення № 350 від 19.12.2000 p., виплата раніше призначеної допомоги припиняється: якщо сім'єю приховано або навмисне подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на допомогу та на визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти; у разі змін у складі сім'ї, що можуть вплинути на розмір допомоги, за поданням органів, що здійснюють облік громадян за місцем постійного проживання; за заявою отримувача соціальної допомоги.

Іншого чинними нормативно-правовими актами з питань надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям не передбачено.

Громадяни мають право оскаржити рішення органу соціального захисту населення про призначення державної соціальної допомоги чи про відмову в її наданні, звернув1 шись до суду.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2006