На прохання онука я оформив у нотаріуса договір дарування свого автомобіля. Я інвалід 1 групи, і онук обіцяв мені, що на подарованому автомобілі буде обслуговувати мене за моїми потребами. Але після дарування автомобіля він постійно відмовляється підвозити мене до лікарні, магазину. Чи маю я право на розірвання договору дарування автомобіля?

Відповідно до ст. 728 Цивільного кодексу України (далі —  ЦКУ) до вимог щодо розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік (позовна давність

—  це термін, протягом якого особа має право звернутися до суду за захистом свого порушеного права).

Інформація, викладена в листі, свідчить, що договір дарування був укладений шляхом обману. У такому разі, згідно зі ст. 230 ЦКУ, якщо одна зі сторін правочину (договору) навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин (договір) визнається судом недійсним.

Можливо, при укладенні договору ви мали на увазі договір довічного утримання, згідно з яким ви передали онуку у власність автомобіль, який вам необхідний для пересування, а онук зі свого боку зобов'язувався забезпечувати вас утриманням або доглядом довічно. Саме цей договір визначає умови матеріального забезпечення та догляду, який вам має надавати онук, отримавши автомобіль.

Отже, ви можете звернутись до суду з позовом про розірвання договору дарування автомобіля.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 1/2007