З вини підприємства було завдано шкоду здоров'ю працівника. Як можна відшкодувати завдану при цьому моральну шкоду?

Право на відшкодування моральної шкоди є важливою гарантією захисту прав і свобод громадян.

Ст. 237- 1 Кодексу законів про працю України визначено, що відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівникові провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

У ст. 9 Закону України «Про охорону праці» зазначено, що відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі — Закон).

Як визначено ст. 1 Закону, завданням страхування від нещасного випадку є, зокрема, відшкодування матеріальної та моральної шкоди застрахованим і членам їхніх сімей. Також відповідно до пп. «є» п.1 ч.1 ст. 21 Закону у разі настання страхового випадку Фонд зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я, виплачуючи йому грошову суму за моральну шкоду за наявності факту заподіяння цієї шкоди.

Відповідно до ч.3 ст. 34 Закону моральна (немайнова) шкода, заподіяна умовами виробництва, яка не спричинила втрати потерпілим професійної працездатності, відшкодовується Фондом за заявою потерпілого з викладом характеру заподіяної моральної (немайнової) шкоди та за поданням відповідного висновку медичних органів. Відшкодування здійснюється у вигляді одноразової страхової виплати незалежно від інших видів страхових виплат. Сума страхової виплати за моральну (немайнову) шкоду визначається в судовому порядку.

Під шкодою, яка не спричинила втрати потерпілим професійної працездатності, треба розуміти таку шкоду, за якої не втрачається здатність працівника до роботи за своєю професією (фахом) і кваліфікацією або за іншою адекватною їй професією (фахом).

Відповідно до Порядку призначення та здійснення страхових виплат потерпілим (членам їх сімей), затвердженого постановою Правління Фонду № 7 від 31.01.2002 p., для призначення виплати грошової суми за моральну (немайнову) шкоду подаються такі документи:

  1. заява потерпілого на ім'я начальника відділення;

  2. рішення суду про відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

  3. висновок медичних органів.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 2/2007