Через погане самопочуття я вийшов на роботу на 4-й день після закриття листка непрацездатності. Мене звільнили з роботи за прогул. Чи правомірні дії власника підприємства?

Згідно з п.4 ст.40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) власник має право розірвати трудовий договір у випадку здійснення працівником прогулу без поважних причин. Законодавством визначено право роботодавця, а не його обов'язок звільняти працівника за вчинення прогулу.

Звільнення за вчинення прогулу є дисциплінарним стягненням і має здійснюватися з дотриманням правил, встановлених для застосування дисциплінарних стягнень.

Крім того, звільнення працівника відповідно до п.4 ст. 40 КЗпП України має здійснюватися із дотриманням вимог ст. 148 КЗпП України.

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця від дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. До застосування дисциплінарного стягнення власник зобов'язаний висунути вимогу до працівника щодо подання письмових пояснень.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівнику під розписку.

Відмова працівника від ознайомлення з наказом про оголошення стягнення або засвідчення цього факту своїм підписом не ставить під сумнів юридичну чинність стягнення. Але в разі вирішення спору в суді відмова має бути доведена актом, складеним за участю очевидців цього факту.

Власнику надається право вибирати вид стягнення, але закон також зобов'язує його враховувати при цьому фактори й обставини, за яких вчинено проступок. Працівник має право оскаржити у суді накладене на нього дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення, посилаючись на те, що власник не врахував такі фактори.

Нагадуємо, що ст. 233 КЗпП передбачено, що працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до місцевого суду в тримісячний строк від дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення — у місячний строк від дня вручення копії наказу про звільнення або від дня видачі йому трудової книжки.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 2/2007