Компенсація невикористаної відпустки


Працівник відпрацював на підприємстві один місяць і 20 днів. Чи встановлено йому компенсацію за невикористану відпустку і за скільки днів?


Згідно зі ст. 83 Кодексу закпиш про працю України у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки для працівників, що мають дітей.

Щорічна відпустка тривалістю не менше 24 календарних днів надається працівнику за повний рік роботи, початок якої обчислюється із дати укладення трудового договору (ст. 6 Закону України "Про відпустки").

У ст. 10 цього Закону визначено, що право працівника на щорічну основну та додаткову відпустку повної тривалості в перший рік роботи виникає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

Якщо відпустка надається до закінчення 6-місячного строку безперервної роботи, то її тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу, за винятком випадків, коли надання відпустки повної тривалості встановлено законодавством.

При ньому обов'язок роботодавця надати працівнику відпустку в будь-якому разі не означає, що працівник може одержати відпустку в будь-який зручний тільки для нього час.

Черговість надання відпусток визначається графіком, який затверджується роботодавцем за узгодженням з профспілковим органом або будь-яким іншим органом, уповноваженим представляти інтереси трудового колективу. Про дату відпустки працівника письмово повідомляють не менше ніж за 2 тижні до початку відпустки, встановленої графіком.

Таким чином, працівник, що відпрацював на підприємстві повний місяць, має право на 2 календарні дні щорічної відпустки, з чого випливає, що при звільненні він повинен одержати компенсацію по 2 невикористані дні щорічної відпустки за кожен повний місяць роботи.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №7 ( 17 - 23 лютого 2007 року)