Ліцензування діяльності з проведення азартних ігор


Які нормативні акти підтверджують необхідність ліцензування діяльності з проведення азартних ігор, а саме на гральних автоматах? Який -порядок ліцензування?


Згідно з ч. 3 ст. 91 Цивільного кодексу України юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії). Основним нормативно-правовим актом, що визначає види господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування, є Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 01.06.2000 р. № 1775-ІІІ (далі — Закон).

Відповідно до вимог ст. 9 Закону ліцензуванню підлягає, зокрема, організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, випуск та проведення лотерей, організація діяльності з проведення азартних ігор.

Крім того, Ліцензійні умови провадження організації діяльності з проведення азартних ігор, затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства фінансів України від 18.04.2006 р. № 40/374 (далі - Ліцензійні умови), встановлюють вимоги до провадження організації діяльності з проведення азартних ігор всіма суб'єктами господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності. У пп. 1.2 п. 1 Ліцензійних умов, зокрема, визначено, що азартна гра — це гра, участь у якій дає змогу отримати приз (виграш), результат якої визначається діями (подіями), цілком або частково залежними від випадковості, і умовою участі, в якій є внесення гравцем ставки. Відповідно до пп. 3.2 п. 3 Ліцензійних умов ліцензія на провадження організації діяльності з проведення азартних ігор є підставою, зокрема, для діяльності з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах.

У свою чергу, гральний автомат визначається як механічне, електричне, електронне обладнання або пристрій, що використовується для проведення азартних ігор, результат яких визначається без участі працівника ліцензіата програмою роботи цього обладнання (пристрою) з використанням генератора випадкових чисел, який міститься всередині корпуса такого обладнання (пристрою), і сума виграшу нараховується обладнанням (пристроєм) автоматично. Разом з цим, азартною не вважається гра на гральних автоматах типу "кран-машина" (двокоординаті автомати), де як виграш гравець отримує виключно матеріальні речі (іграшки, цукерки тощо).

Суб'єкт господарювання, який має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. Відповідно до п. 31 Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698, право видачі ліцензій на здійснення господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів покладено на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону у заяві про видачу ліцензії повинні міститися такі дані:

  1. відомості про суб'єкта господарювання - заявника (для юридичної особи — найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код; для фізичної особи — прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце проживання), ідентифікаційний номер фізичної особи—платника податків та інших обов'язкових платежів;

  2. вид господарської діяльності, А вказаний згідно зі ст. 9 цього Закону (повністю або частково), на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію.

У разі наявності у заявника філій, інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначається їх місцезнаходження.

До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.

Крім цього, відповідно до п. 70 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 р. № 756, для отримання ліцензії на організацію діяльності з проведення азартних ігор також додаються:

Відповідно до ст. 11 Закону орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі у строк не пізніше ніж десять робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документа, що додаються до заяви. Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову надсилається (видається) заявникові в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення. У рішенні про відмову у видачі ліцензії зазначаються підстави такої відмови.

Плата за видачу ліцензії вноситься після прийняття рішення про видачу ліцензії. Але потрібно пам'ятати, що документ, який підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, заявник має подати органу ліцензування протягом тридцяти календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу лщензії (а інакше орган ліцензування, який оформив ліцензію, має право скасувати рішення про видачу ліцензії). Відповідно до ст. 14 Закону орган ліцензування повинен оформити ліцензію не пізніше ніж за три робочі дні з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

У ст. 15 Закону встановлено, що розмір плати за ліцензію на провадження діяльності з організації і проведення азартних ігор становить 30 000 євро за кожний рік користування такою ліцензією на кожну особу, що провадить діяльність з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах. Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор (крім випуску та проведення лотерей) видається строком на п'ять років.

Оскільки відповідно до ст. 1 Закону плата за ліцензію — це разовий платіж, що вноситься суб'єктом господарювання за одержання ліцензії, плата за ліцензію на провадження діяльності з організації і проведення азартних ігор вартістю 30000 євро за кожний рік користування такою ліцензією сплачується заявником у термін, передбачений для внесення плати за видачу ліцензії, одноразово за весь строк, на який видається ліцензія (тобто плата за ліцензію становитиме 150000 євро як одноразовий платіж). Крім того, згідно з п. 4-1 постанови Кабінету Міністрів України "Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу" від 29.11.2000 р. № 1755 плата вноситься у розмірі, встановленому законом, у національній валюті (за офіційним курсом, установленим Національним банком на день внесення платежу).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №48 ( 2 – 8 грудня 2006 року)