Витрати на обслуговування автомобіля


Змушений у зв'язку з роботою незабаром виїхати у закордонне відрядження на власному автомобілі. Чи матиму я право відповідно до законодавства вимагати від керівництва підприємства відшкодування витрат на паливо, обслуговування авто, його паркування тощо?


У п. 8 постанови Кабінету Міністрів України "Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон" від 23.04.1999 р. № 663 та п. 1.13 розділу II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. № 59, зазначено, що у разі, коли працівник направляється у відрядження за кордон на службовому автомобілі, йому відшкодовуються і витрати на придбання паливно-мастильних матеріалів відповідно до діючих норм за кілометр пробігу та затвердженого маршруту, що має бути визначено у наказі (розпорядженні) роботодавця, і витрати, пов'язані з технічним обслуговуванням, стоянкою та паркуванням службового автомобіля, а також збори за проїзд фунтовими, шосейними дорогами та водними переправами. А от можливості направлення працівника у відрядження на особистому автомобілі чинним законодавством взагалі не передбачено, тому працівникові не можуть бути відшкодовані й витрати на експлуатацію такого автомобіля у відрядженні — отже, законних підстав для вимоги від керівництва підприємства відшкодування вказаних витрат у дописувача немає.

Втім, керівництво підприємства не може змусити свого працівника виїхати у відрядження саме на власному автомобілі. Усі ж витрати на проїзд до місця відрядження та у зворотному напрямку (у розмірі фактичної вартості проїзду повітряним, залізничним^ водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків, наданням у користування постільних речей, а також страхових платежів на транспорті) відрядженим працівникам повинні бути відшкодовані. Щоправда, якщо від місця постійної роботи працівника до місця відрядження можна дістатися кількома альтернативними видами транспорту, то роботодавець може вказати працівникові яким саме видом транспорту йому слід скористатися (за відсутності такої вказівки працівник обирає вид транспорту на власний розсуд).

Але якщо і підприємству, і працівникові зручніше, щоб останній відправився у відрядження саме на своєму власному авто, то їм варто укласти договір оренди автомобіля на час відрядження й автомобіль на цей строк набуде статусу службового. А це означає, що працівник зможе вимагати від керівництва свого підприємства і відшкодування витрат на обслуговування свого авто, і сплати відповідної орендної плати.

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №51 ( 23 – 29 грудня 2006 року)