Забезпечення позову


Зараз я збираюся подати до суду позов майнового характеру, але не певен щодо сумлінності відповідача. За яких умов суд може вжити заходи, спрямовані на забезпечення позову (наприклад, накласти арешт на майно відповідача), щоб у разі задоволення судом позову я реально міг добитися виконання своїх позовних вимог?


За змістом ч. 1 ст. 151 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК) єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі. При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 151 ЦПК у цій заяві мають бути викладені причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов, вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності, а також інші відомості, потрібні для забезпечення позову. Слід звернути увагу, що оскільки внаслідок вжиття судом заходів щодо забезпечення позову може бути заподіяна шкода майновим інтересам відповідача та інших осіб, то забезпечення позову допускається лише у тому випадку, коли невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Забезпечення позову згідно з ч. 3 ст. 151 ЦПК може бути здійснено на будь-якій стадії розгляду справи. Крім того, у ч. 4 ст. 151 ЦПК міститься положення про те, що за заявою заінтересованої особи суд може забезпечити позов і до моменту подання позовної заяви (щоправда, лише з метою запобігання порушенню права інтелектуальної власності). До заяви зацікавленої особи про забезпечення позову до моменту його пред'явлення повинні додаватися документи та інші докази, які б підтверджували, що саме ця особа є суб'єктом відповідного права інтелектуальної власності і що її права можуть бути порушені у разі невжиття заходів забезпечення позову, а також копії заяви відповідно до кількості осіб, щодо яких просять вжити заходи забезпечення позову. Також необхідно зважати на те, що за ч. 5 ст. 151 ЦПК у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник має подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову — у разі невиконання цієї вимоги вжиті судом заходи щодо забезпечення позову будуть скасовані (ч. 7 ст. 154 ЦПК).

Видів забезпечення позову досить багато — їх перелік (який, втім, не є вичерпним) наведено у ст. 152 ЦПК. Що ж до позову майнового характеру, то його, як роз'яснено у п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" від 22 грудня 2006 р. № 9, дозволяється забезпечувати шляхом накладення арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб. На підставі цього пункту з метою забезпечити виконання судового рішення в майбутньому можна накласти арешт також на випущені у будь-якій формі акції, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб, оскільки такий арешт не зупиняє та не обмежує інші права учасників товариства, у тому числі право на участь в управлінні останнім, на одержання інформації про його діяльність і дивіденди.

Враховуючи потребу своєчасного вжиття заходів щодо забезпечення позову, цивільним процесуальним законодавством встановлено мінімальний термін для розгляду заяви про забезпечення позову — згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК вона має бути розглянута судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження. Заява про забезпечення позову, подана до моменту подання позовної заяви, має бути розглянута судом не пізніше двох днів з дня її подання.

Також у ЦПК міститься правило про неповідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі, про розгляд заяви про забезпечення позову — це обумовлюється тим, що за таких обставин знижується вірогідність реалізації відповідачем майна, яке підлягає забезпеченню, його приховування чи передачі іншим особам, що сприяє ефективності вжиття судом заходів щодо забезпечення позову.

За результатами розгляду заяви про забезпечення позову суд виносить відповідну ухвалу, в якій зазначає конкретний захід (або декілька заходів), спрямованих на забезпечення позову, місцезнаходження та індивідуальні ознаки майна. Ухвала із забезпечення позову відповідно до ч. 9 ст. 153 ЦПК має бути виконана негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №8 ( 24 лютого - 2 березня 2007 року)