ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
15.02.2007 N 3095/7/25-0017

Щодо апеляційного узгодження сум бюджетного відшкодування ПДВ

ДПАУ з метою прискорення термінів апеляційного узгодження податкових зобов'язань за матеріалами документальних перевірок щодо бюджетного відшкодування ПДВ рекомендує таке.
При здійсненні документальних перевірок суб'єктів господарювання щодо достовірності заявлених до відшкодування сум ПДВ необхідно в обов'язковому порядку за кожним відображеним в акті фактом порушення податкового законодавства чітко викладати зміст порушення з посиланням на конкретні пункти і статті Закону України "Про податок на додану вартість" (168/97-ВР) , що порушені платником, зазначати первинні документи податкового та бухгалтерського обліку, що достовірно підтверджують наявність факту порушення.
Під час перевірки необхідно зібрати достатню доказову базу щодо взаємовідносин з постачальниками товарів (робіт, послуг), перевірити перевізників на етапах руху товарів від постачальників до платника і його покупців, наявність у них транспортних засобів, оформлення документів на перевезення, місць зберігання товару, здійснення розрахунків між суб'єктами господарської діяльності та форми їх здійснення (готівкові, безготівкові, бартер, вексельна форма тощо), відображення в обліку заборгованості та інші докази і заходи, передбачені Методичними рекомендаціями щодо взаємодії між підрозділами органів ДПС України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування ПДВ (затверджено наказом ДПАУ від 18.08.2005 р. N 350 (v0350225-05) ).
Забезпечити оформлення матеріалів документальних перевірок щодо правомірності заявлених до відшкодування з бюджету сум ПДВ відповідно до вимог Порядку оформлення результатів невиїзних документальних, виїзних планових та позапланових перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженого наказом ДПАУ від 10.08.2005 р. N 327 (z0925-05) та зареєстрованого в Мін'юсті України 25.08.2005 р. за N 925/11205, та наказу ДПАУ від 27.04.2006 р. N 225 (v0225225-06) "Про затвердження нової редакції зразків форм актів перевірок та Методичних рекомендацій щодо їх оформлення".
До підписання акта перевірки враховувати пояснення та зауваження, надані посадовими особами в ході перевірки.
При виникненні спірних питань та зауважень щодо встановлених порушень під час здійснення перевірки такі питання та заперечення до акта перевірки виносяться на розгляд постійних комісій при обласних ДПА (ДПІ, в тому числі СДПІ).
За наявності заперечень посадових осіб платника податків до акта перевірки керівник органу ДПС або його заступник приймає податкове повідомлення-рішення за формою та згідно з вимогами, установленими Порядком направлення органами ДПС України податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій (затверджено наказом ДПАУ від 21.06.2001 р. N 253 (z0567-01) та зареєстровано у Мін'юсті України 06.07.2001 р. за N 567/5758), після розгляду заперечень і надання (надсилання) письмової відповіді платнику податків.
Якщо до первинної скарги на податкове повідомлення-рішення платник не додає документів, які не надавались при проведенні перевірки, розгляд скарги, як правило, необхідно здійснювати протягом 20 календарних днів від дня отримання скарги органом ДПС.
При обґрунтуванні рішень за розглядом скарг платників податків необхідно керуватися нормами законодавства України та податковими роз'ясненнями. Якщо нормативно-правові акти припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або органів ДПС і за відсутності податкового роз'яснення з цього питання, то розгляд скарг у таких випадках здійснювати підрозділами апеляцій (уповноваженими спеціалістами з розгляду скарг) за наявності обґрунтованих нормами законодавства висновків структурних підрозділів адміністрування ПДВ, аудиту юридичних осіб і юридичної служби. При цьому підрозділ апеляцій (уповноважений спеціаліст з розгляду скарг), якому передано на розгляд скаргу, протягом 3 робочих днів витребує висновки від вищезазначених підрозділів. Висновки надаються за підписом керівника структурного підрозділу, який їх готував, не пізніше 5 днів до закінчення двадцятиденного строку розгляду скарги (п. 6 наказу ДПАУ від 03.04.2002 р. N 144 ).
Рішення за розглядом скарги оформляється за формою та змістом відповідно до вимог Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами ДПС (затверджено наказом ДПАУ від 11.12.96 р. N 29 (z0723-96) і зареєстровано в Мін'юсті України 18.12.96 р. за N 723/1748).
Головам ДПА в АР Крим, областях, м. Києві та Севастополі довести зазначений лист-рекомендації до ДПІ і посилити контроль за дотриманням ними вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів і наказів ДПАУ при здійсненні перевірок платників податків, оформленні та реалізації матеріалів перевірок та апеляційному узгодженні податкових зобов'язань за матеріалами документальних перевірок щодо бюджетного відшкодування ПДВ.
Заступник Голови
Л.Боєнко