Припинення договору оренди


Я здавав у оренду гараж, а нещодавно придбав нову машину, тому договір вирішив розірвати. Проте орендар з цим не погоджується, кажучи, що за чинним законодавством я повинен надати йому певний строк для того, щоб він міг підшукати собі інший гараж. Чи дійсно це так — невже мій автомобіль (тобто власника гаража!) має невизначений час стояти на вулиці?


У даній ситуації все залежить від того, чи був у договорі оренди встановлений строк, на який його було укладено, — адже відповідно до ст. 763 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) договір оренди укладається на строк, встановлений договором, але разом з цим допускається і укладання договору без зазначення в ньому строку оренди майна — у такому випадку він вважатиметься укладеним на невизначений строк.

Від договору оренди, укладеного на невизначений строк, кожна зі сторін може відмовитися у будь-який час. Але при цьому дійсно необхідно попередити (до речі, письмово) другу сторону за один місяць, а у разі оренди нерухомого майна — за три місяці до терміну бажаного припинення договору (абз. 2 ч. 2 ст. 763 ЦК). Встановлення законодавством зазначеного обов'язку завчасного попередження є цілком обґрунтованим, оскільки це дозволяє запобігти збиткам, які могли б виникнути у другої сторони у зв'язку з неочікуваним розірванням договору.

Строки попередження про відмову від договору оренди обчислюються з дня відповідного повідомлення другої сторони або ж з дня, коли вона повинна була про це дізнатися. Попередження про розірвання договору найму бажано робити у такій формі, яка б забезпечила можливість доведення у випадку спору того факту, що таке попередження було зроблене, — це дозволить уникнути зайвих ускладнень щодо повернення майна, переданого у найм.

Можливість же розірвання договору оренди з боку орендодавця завжди пов'язана з порушенням орендарем своїх зобов'язань. Так, відповідно до ст. 783 ЦК орендодавець має право на розірвання договору оренди, якщо:

Отже, орендар цілком справедливо вимагає від Вас надання йому строку для того, щоб знайти новий гараж для свого автомобіля. Адже якщо між вами було укладено договір оренди на певний строк, він міг би взагалі відмовитися звільняти приміщення до закінчення строку оренди. Щоправда, якщо укладено було таки безстроковий договір, то після того, як Ви письмово попередите орендаря про своє бажання припинити договір і до звільнення ним приміщення, має пройти не більше трьох місяців (оскільки гараж є нерухомим майном).

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №9-10 ( 3 - 16 березня 2007 року)