Чи може керівництво звільнити мене з роботи через закінчення строкового договору, якщо я у цей час перебуваю на лікарняному?

Припинення трудового договору у зв'язку із закінченням строку його дії під час перебування працівника на лікарняному правомірне, оскільки таке звільнення вважається проведеним за згодою працівника та роботодавця (адже кожна зі сторін виразила свою волю на припинення трудових відносин тоді, коли укладався і підписувався строковий договір).

Припинення строкового договору можливе лише протягом одного дня (того, який відповідно до умов договору є останнім днем роботи працівника). Якщо роботодавець у такий день не видасть наказ про звільнення працівника, то трудові відносини будуть вважаться продовженими на не-визначений строк (ст. 39-1 Кодексу законів про працю України).

Отже, якщо роботодавець пропустив строк вашого звільнення за строковим трудовим договором, то в майбутньому вас можна звільнити лише за п.1 ст.40 КЗпП (у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, за скороченням чисельності працівників).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 8/2007