Застосування штрафних санкцій


У зв'язку з існуванням податкового боргу активи підприємства перебували в податковій заставі. Оформивши кредит, підприємство погасило всі борги та отримало в ДПІ довідку про відсутність податкових боргів. Проте після цього ДПІ нарахувала підприємству штрафні санкції. Чи правомірно це?


Підпунктом 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" визначено, то у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у розмірі від 10 до 50 % погашеної суми податкового боргу залежно від терміну затримки.

При цьому відповідно до Інструкції про порядок застосування штрафних (фінансоних) санкцій органами державної податкової служби, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 17.03.2001 p. j\'y ПО, рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій приймається керівником органу державної податкової служби або його заступником та складається податкове повідомлення-рішення за формою та згідно з вимогами, установленими Порядком направлення органами державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 21.06.2001 № 253.

Повідомлення про застосування штрафів складається залежно від терміну затримки сплати (погашення) узгодженого податкового зобов'язання:

1) при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати (погашення) узгодженої суми податкового зобов'язання, на наступний" день після закінчення зазначених 30 календарних днів повідомлення про застосування штрафу приймається у розмірі десяти відсотків від суми фактично сплаченого (погашеного) за цей період податкового боргу. Тобто повідомлення приймається одне на всю суму сплаченого (погашеного) податкового боргу за період з 1 до 30 календарного дня незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період;

2)  при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати (погашення) узгодженої суми податкового зобов'язання, на наступний день після закінчення зазначених 90 календарних днів повідомлення про застосування штрафу приймається у розмірі двадцяти відсотків від суми фактично сплаченого (погашеного) за цей період податкового боргу. Аналогічно до попереднього повідомлення приймається одне повідомлення за весь період;

3)  при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати (погашення) узгодженої суми податкового зобов'язання, повідомлення приймається у розмірі п'ятдесяти відсотків від суми фактично сплаченого (погашеного) податкового боргу. Податкове повідомлення приймається одне на всю суму сплаченого (погашеного) податкового боргу за період від 91 календарного дня до дня фактичного погашення всієї суми податкового зобов'язання, незалежно від кількості випадків сплати за цей період.

Таким чином, сплата сум податкового боргу є підставою для нарахування штрафу за затримку сплати узгоджених сум податкового зобов'язання.

Враховуючи вишенаведене, нарахування штрафів за результатами погашення сум податкового боргу є правомірним.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №12 ( 24 - 30 березня 2007 року)