Дисциплінарне стягнення та заохочення


Чи допустимо протягом строку дії дисциплінарного стягнення застосовувати до працівника будь-яке заохочення, зокрема виплату премій?


Відповідно до ст. 147 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з видів стягнення: або догана, або звільнення. Разом з цим законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення. Відповідно до ч. 1 ст. 151 КЗпП, якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення. А отже, дисциплінарне стягнення чинне протягом одного року.

Разом з цим стягнення може бути зняте до закінчення цього строку у випадку, якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник.

Потрібно відзначити, що згідно з ч. З ст. 15 і КЗпП протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. Відповідно до ст. 143 КЗпП такими заходами можуть бути будь-які заходи, що містяться в затверджених трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку, у тому числі й премії (умови надання та розміри таких заохочувальних виплат відповідно до ст. 97 КЗпП мають бути відображені в колективному договорі підприємства чи в іншому документі, узгодженому з профспілковим чи іншим органом, уповноваженим трудовим колективом на представництво його інтересів).

Отже, якщо правилами внутрішнього трудового розпорядку або колективним договором передбачено виплату премій як захід заохочення, то роботодавець не повинен їх надавати працівникам, на яких накладено дисциплінарне стягнення, протягом строку дії такого стягнення.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №14 ( 7-13 квітня 2007 року)