Які гарантії надаються працівникам, направленим на курси підвищення кваліфікації?

Гарантії для працівників, які направляються на курси підвищення кваліфікації (у тому числі вчителів), регламентуються ст. 122 Кодексу законів про працю України, постановою Кабінету Міністрів України № 695 від 28.06.1997 р. «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються на курси підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва».

Пункт 1 зазначеної постанови працівникам, які направляються на курси підвищення кваліфікації, встановлює такі мінімальні державні гарантії:

а)  збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання.

За вчителями та іншими працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, середня заробітна плата зберігається за кожним місцем роботи;

б)  оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

в)  виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.

Крім того, іногороднім працівникам, в тому числі вчителям, протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 % добових.

На час навчання на курсах підвищення кваліфікації працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов'язаних з наймом житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 18/2007