АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.06.2007 N 477
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
5 липня 2007 р. 
за N 766/14033 

Про затвердження Інструкції про порядок тимчасового обліку громадян України, які перетинають державний кордон України

З метою практичної реалізації положень частин 9, 10 статті 102-3 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та деяких інших законодавчих актів України (щодо порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради України та заміщення народних депутатів України, повноваження яких були достроково припинені)" (1114-16) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок тимчасового обліку громадян України, які перетинають державний кордон України (додається).
2. На час проведення обліку громадян України за необхідності та за відповідними розрахунками залучити для несення служби у відповідних прикордонних нарядах військовослужбовців з резерву Голови Державної прикордонної служби України.
3. Управлінню прикордонного контролю та реєстрації Департаменту охорони державного кордону спільно з управлінням правового забезпечення Міжнародно-правового департаменту в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Начальникам регіональних управлінь, органів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України вжити комплекс організаційних і практичних заходів для забезпечення виконання Інструкції.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону, начальників регіональних управлінь та органів охорони державного кордону.
6. Наказ довести до особового складу Державної прикордонної служби України у частині, що його стосується.
7. Цей наказ набирає чинності одночасно з уведенням в дію Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та деяких інших законодавчих актів України (щодо порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради України та заміщення народних депутатів України, повноваження яких були достроково припинені)" (1114-16) та втрачає чинність за три дні до дня проведення позачергових виборів.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал-полковник
М.М.Литвин

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
25.06.2007  N 477
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 липня 2007 р.
за N 766/14033

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок тимчасового обліку громадян України, які перетинають державний кордон України

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція розроблена відповідно до Законів України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) , "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (3857-12) , "Про вибори народних депутатів України" (1665-15) , Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року N 57 (57-95-п) .
1.2. Інструкція встановлює порядок тимчасового, обов'язкового обліку громадян України, які перетинають державний кордон в пунктах пропуску або пунктах контролю (далі - пунктах пропуску), та проставляння відмітки "В'їзд" ("Виїзд") у картці тимчасового обліку громадянина України (za766-07) (далі - Картка), форма якої додається.

2. Порядок тимчасового, обов'язкового обліку громадян України, які перетинають державний кордон України

2.1. Тимчасовий, обов'язковий облік громадян України, які перетинають державний кордон, здійснюється шляхом уведення інформації про особу до бази даних "Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України" (далі - База даних осіб) із застосуванням автоматизованих робочих місць "Інспектор" (стаціонарних, портативних, кишенькових) програмно-технічних комплексів автоматизації прикордонного контролю інформаційно-телекомунікаційної системи "Гарт-1".
Уведення інформації до Бази даних осіб здійснюється посадовими особами підрозділів органів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, які в установленому порядку призначені і несуть службу в прикордонному наряді "Перевірка документів", за даними заповненої Картки (za766-07) .
У разі необхідності за рішенням начальника органу охорони державного кордону введення інформації до Бази даних осіб також може здійснюватися після закінчення прикордонного контролю у службовому приміщенні підрозділу органу охорони державного кордону посадовими особами зі складу спеціально призначених для цього прикордонних нарядів за даними заповнених Карток (za766-07) із застосування АРМ "Інспектор". У такому разі до складу діючих комплексів "Гарт-1/П" за розпорядженням Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України можуть додатково входити АРМ "Інспектор" за рахунок інших підрозділів або резерву.
2.2. Картка (za766-07) заповнюється особисто громадянином України, який зареєстрований в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, якому виповнилося або на день позачергових виборів виповниться 18 років, окремо на кожну особу друкованими українськими літерами в кожному рядку відповідного пункту Картки однаково в обох її частинах. Картка заповнюється чорнилом чорного або синього кольору.
Пункти Картки (za766-07) "Дата народження (день, місяць, рік)", "Номер паспортного документа", "Номер будинку", "Номер корпусу", "Номер квартири (кімнати)" заповнюються арабськими цифрами.
Заповнивши всі пункти Картки (za766-07) , громадянин України в обох її частинах у пункті 7 ставить особистий підпис.
2.3. Заповнена відповідно до пункту 2.2 цієї Інструкції Картка (za766-07) разом з паспортним документом подається посадовій особі Державної прикордонної служби для їх перевірки та проставляння відповідної відмітки ("Виїзд" або "В'їзд") під час здійснення прикордонного контролю.
2.4. Для виконання пункту 2.2 Інструкції начальник органу охорони державного кордону забезпечує:
завчасну видачу бланків Карток (za766-07) обслуговувальному персоналу транспортних засобів, що здійснюють міжнародні регулярні пасажирські автомобільні, залізничні, повітряні та морські (річкові, поромні) перевезення;
видачу бланків Карток (za766-07) іншим громадянам України, які перетинають державний кордон у пунктах пропуску, посадовими особами Державної прикордонної служби України на каналах руху або в інших визначених місцях.
2.5. Облік та зберігання бланків і заповнених Карток (za766-07) здійснюється у порядку, що визначений для обліку та зберігання імміграційних карток відповідно до розділу 22 Інструкції з організації і здійснення прикордонного контролю, затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 05.10.2004 N 711 ДСК (z1571-04) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10.12.2004 за N 1571/10170.
2.6. До складу зміни прикордонних нарядів можуть призначатися:
а) прикордонний наряд з видачі карток (далі - ВК) у складі одного і більше військовослужбовців військової служби за контрактом рядового та сержантського складу - для видачі Карток (za766-07) на каналах руху або в інших визначених місцях.
Він зобов'язаний:
видавати картки тимчасового обліку громадянам України (za766-07) , які перетинають державний кордон України;
вести кількісний облік виданих Карток (za766-07) ;
після закінчення зміни надавати дані щодо кількості виданих Карток (za766-07) старшому зміни прикордонних нарядів;
б) прикордонний наряд для введення інформації (далі - ВІ) до Бази даних осіб, як правило, у залізничних пунктах пропуску, у складі одного і більше військовослужбовців військової служби за контрактом рядового та сержантського складу, а також офіцерів, які пройшли відповідну підготовку та допущені в установленому порядку до самостійної роботи на АРМ "Інспектор" - для введення інформації про громадян України до Бази даних осіб після закінчення прикордонного контролю.
Він зобов'язаний:
отримати Картки (za766-07) від прикордонних нарядів "Перевірка документів" з відміткою "Виїзд" або "В'їзд";
увести до Бази даних осіб повну та достовірну інформацію про громадянина України, що зазначена в Картці (za766-07) ;
після закінчення зміни передати на зберігання введені до Бази даних осіб частини "вибуття", "прибуття" Картки (za766-07) старшому техніку підрозділу прикордонного контролю.
2.7. Застосування прикордонних нарядів, зазначених у пункті 2.6 цієї Інструкції, здійснюється відповідно до наказу начальника органу охорони державного кордону за частковим рішенням начальника підрозділу органу охорони державного кордону (відділу прикордонної служби, КПП, відділення прикордонного контролю, прикордонної застави).

3. Порядок проставляння відміток "В'їзд" та "Виїзд" посадовими особами Держприкордонслужби

3.1. Відмітка "В'їзд" ("Виїзд") проставляється у верхній частині лицьового боку частин "вибуття" та "прибуття" Картки (za766-07) .
3.2. Під час виїзду громадянина України з території України відмітка "Виїзд" проставляється в частинах "вибуття" і "прибуття" Картки (za766-07) . Під час в'їзду в Україну відмітка "В'їзд" проставляється тільки в частині Картки "Прибуття" навпроти відмітки "Виїзд".
3.3. У Картках (za766-07) громадян України, які кілька разів за добу перетинають державний кордон, відмітка "Виїзд" проставляється під час першого перетинання державного кордону на виїзд, а відмітка "В'їзд" - під час останнього перетинання державного кордону на в'їзд в Україну протягом поточної доби. При цьому інформацію про виїзд (в'їзд) громадян України до Бази даних осіб вводити під час кожного перетинання ними державного кордону.

4. Контроль за здійсненням тимчасового обліку громадян України в пунктах пропуску

4.1. Контроль за тимчасовим обліком громадян України в кожному пункті пропуску здійснюється:
старшим зміни прикордонних нарядів - постійно під час несення служби;
начальником підрозділу органу охорони державного кордону та його заступниками (офіцерами штабу) - не менше одного разу на добу;
офіцерами штабу органу охорони державного кордону - не менше одного разу на тиждень;
офіцерами штабу регіонального управління - не менше одного разу на два тижні.
4.2. Результати контролю за організацією та здійсненням тимчасового обліку громадян України відображаються:
старшим зміни прикордонних нарядів - у рапорті про результати служби;
іншим посадовим особам Державної прикордонної служби - у книзі з організації прикордонного контролю.

5. Прикінцеві положення

5.1. Кількісний облік Карток (za766-07) ведеться у відділі прикордонного контролю штабу органу охорони державного кордону у відповідних книгах обліку.
5.2. Заповнені частини "вибуття", "прибуття" Карток (za766-07) зберігаються в окремих приміщеннях (місцях) підрозділів органів охорони державного кордону, що унеможливлює доступ до них сторонніх осіб, знищення здійснити за окремим розпорядженням Адміністрації Держприкордонслужби.
5.3. У підрозділах охорони державного кордону за організацію роботи з обліку бланків і заповнених (відібраних) Карток (za766-07) , їх збереження відповідає начальник відповідного підрозділу, облік та зберігання Карток покладається на старшого техніка підрозділу.
Заступник директора Департаменту
охорони державного кордону -
начальник управління прикордонного
контролю та реєстрації
генерал-майор
В.Г.Антонюк

Додаток
до пункту 1.2 Інструкції
про порядок тимчасового
обліку громадян України,
які перетинають державний
кордон України

КАРТКА

тимчасового обліку громадянина України для забезпечення його участі в позачергових виборах народних депутатів України ( za766-07 )

Заступник директора Департаменту
охорони державного кордону -
начальник управління прикордонного
контролю та реєстрації
генерал-майор
В.Г.Антонюк