УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р О З'Я С Н Е Н Н Я
N 1 від 11.01.2002
( Роз'яснення скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1564 (v1564312-07) від 03.07.2007 )

Щодо порядку застосування статті 5 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" стосовно права власника арештованих акцій брати участь в управлінні товариством шляхом голосування на загальних зборах

( Роз'яснення затверджено Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 24 (vr024312-02) від 11.01.2002 )
Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює питання щодо права власника арештованих акцій брати участь у загальних зборах акціонерних товариств, відповідно до статті 5 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) .
Частина 1 статті 5 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) передбачає, що власник акції має право на частину прибутку акціонерного товариства (дивіденди), на участь в управлінні товариством (крім власника привілейованої акції), а також інші права, передбачені цим Законом, іншими законодавчими актами України, а також статутом акціонерного товариства.
Згідно зі ст.41 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договором.
Відповідно до статті 86 Цивільного кодексу України (1540-06) право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном.
Питання накладення арешту на майно врегульовано Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) . Зокрема, відповідно до статті 55 згаданого Закону арешт майна полягає у проведенні його опису, оголошенні заборони розпоряджатися ним, а у разі потреби - в обмеженні права користування майном або його вилученні у боржника та передачі на зберігання іншим особам.
Арешт застосовується:
- для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
- для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
- при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.
Ця ж стаття (606-14) передбачає, що арешт на цінні папери накладається в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Пунктом 7 Порядку накладення арешту на цінні папери, затвердженого постановою КМУ від 22.09.99 р. N 1744 (1744-99-п) , іменні цінні папери у документарній формі обмежуються в обігу шляхом їх блокування реєстроутримувачем на особовому рахунку власника невідкладно після отримання копії відповідної постанови державного виконавця. Блокування полягає в припиненні реєстрації переходу права власності на іменні цінні папери, обтяжені зобов'язаннями.
Відповідно до п.1.1. Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 р. N 60 (vr060312-98) , блокування іменних цінних паперів - операція реєстроутримувача щодо припинення реєстрації переходу права власності на іменні цінні папери, обтяжені зобов'язаннями, що обмежують обіг на визначений строк та/або до настання певної події.
Згідно з пунктом 8 вищезгаданого Порядку (1744-99-п) цінні папери, випущені у бездокументарній формі, та знерухомлені цінні папери, на які накладено арешт, обмежуються в обігу шляхом здійснення облікової операції невідкладно після отримання копії постанови державного виконавця. У цьому разі частина або вся кількість цінних паперів на рахунку власника обмежується в обігу шляхом виконання відповідного облікового запису.
Пункт 3.3.2. Положення про депозитарну діяльність, затвердженого Рішенням Комісії від 26.05.1998 р. N 61 (vr061312-98) , визначає, що облікові операції - депозитарні операції з ведення рахунків у цінних паперах та відображення операцій з цінними паперами, наслідком яких є зміна кількості цінних паперів на рахунках у цінних паперах, встановлення або зняття обмежень щодо їх обігу, а також зміна режиму та місця зберігання депозитарних активів.
Обіг цінних паперів - це укладення та виконання угод щодо цінних паперів, яке не пов'язано з їх випуском (ст.1 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) ) .
Таким чином, до вирішення справи у судовому порядку щодо позбавлення акціонера права власності на акції власник акцій має право на участь у загальних зборах. Оскільки такі дії власника не є діями щодо відчуження акцій та не призводить до переходу прав власності на акції до іншої особи.
Голова Комісії
О.Мозговий
Протокол засідання Комісії
від 11 січня 2002 р. N 3